Medicii atentioneaza asupra unui medicament utilizat frecvent la copii, care provoara o boala grava.

Comitetul de farmacovigilenta pentru evaluarea riscului (PRAC) al EMArecomanda contraindicarea codeinei copiilor sub 12 ani, precum si copiilor si adolescentilor cu varsta intre 12 si 18 ani care prezinta tulburari respiratorii, se arata in comunicatul EMA, pre site-ul Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

„Pentru toate formele farmaceutice lichide care contin codeina ar trebui utilizate recipiente prevazute cu sisteme de inchidere securizate pentru copii, evitand astfel ingerarea accidentala”, se mai arata im comunicatul EMA.

Efectele codeinei apar ca urmare a metabolizarii acesteia in morfina. La unii dintre pacienti codeina este transformata in morfina mai repede decat in mod normal, ceea ce determina aparitia unor concentratii sanguine mai mari de morfina, care pot determina aparitia de reactii adverse grave, printre care tulburari respiratorii.

Codeina, un opioid care este metabolizat in organism la morfina, este utilizata pe scara larga pentru ameliorarea durerii, fiind utilizat si in tratamentul tusei si al racelii.

In statele membre ale Uniunii Europene, medicamentele care contin codeina sunt autorizate prin procedura nationala, si in functie de stat, se elibereaza fie pe baza de prescriptie medicala, fie fara prescriptie medicala. Codeina se gaseste pe piata ca atare sau in combinatie cu alte substante active.

Sursa: observator.tv

Citeste caplimpede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.