Acasă Sanatate Consumul de ALCOOL combinat cu PARACETAMOLUL prezinta risc de afectare hepatica!

Consumul de ALCOOL combinat cu PARACETAMOLUL prezinta risc de afectare hepatica!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Consumul de alcool combinat cu paracetamolul prezinta risc de afectare hepatica, atrage atentia Agentia Nationala a Medicamentului (ANM).

Precizarile vin la intrebarile jurnalistilor privind posibilele reactii adverse ale paracetamolului, ca urmare a unui articol aparut in presa americana.

ANM precizeaza ca toate informatiile sunt deja cunoscute si incluse in prospectul tuturor medicamentelor pe baza de paracetamol, in Uniunea Europeana.

„Sunt informatii despre dozele uzuale recomandate (1-2 comprimate la intervale de 4 ore, administrate la nevoie), despre doza maxima recomandata (pentru adulti, 4g, pentru copii 6-12 ani, 60 mg/kg/zi repartizat in prize egale), despre reactiile adverse posibile (eruptii, mancarime, scaderea numarului de trombocite, agranulocitoza cu faringita si febra- neasteptat, afectare hepatica, colica renala”, arata ANM.

Totodata, se mai atrage atentia ca, la doze mari si tratament prelungit, paracetamolul poate produce afectarea functiei renale pana la insuficienta renala cronica.

Este de asemenea amintit riscul de afectarea hepatica la asocierea paracetamolului cu alcoolul sau riscul in cazul asocierii cu alte medicamente.

„Riscul toxicitatii paracetamolului poate fi crescut la pacientii aflati in tratament cu alte medicamente potential hepatotoxice sau medicamente inductoare enzimatice. Anlicolinergicele si colestiramina intarzie absorbtia paracetamolului. Metoclopramida si domperidona cresc absorbtia paracetamolului. Tratamentul de lunga durata cu doze mari de paracetamol creste riscul hemoragie al anticoagulantelorcumarinice”, se arata intr-un prospect.

Administratia americana pentru Alimente si Medicamente a recomandat ca medicii sa nu mai prescrie medicamente cu mai mult de 325 de miligrame de paracetamol per tableta, invocand riscul de boli hepatice, scrie marti Reuters.

Paracetamolul este utilizat in mod curent, fara a necesita prescriptie, pentru calmarea durerilor si reducerea febrei.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos