Acasă Stirile zilei Justitia Condamnare definitiva: Adrian Nastase face doi ani de puscarie in dosarul „Trofeul...

Condamnare definitiva: Adrian Nastase face doi ani de puscarie in dosarul „Trofeul calitatii”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, miercuri, de ICCJ, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul „Trofeul calitatii”, in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD. Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis in parte recursurile facute de Adrian Nastase si ceilalti inculpati din dosarul „Trofeul calitatii”.

Astfel, instanta a casat sentinta din ianuarie prin care Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare si, in rejudecare, a schimbat incadrarea juridica a faptei de care este acuzat, respectiv a inlaturat forma continuata a infractiunii.

Pentru noua infractiune retinuta in cazul lui Nastase, judecatorii au hotarat ca fostul premier sa fie condamnat tot la doi ani de inchisoare cu executare.

Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost condamnata la sase de inchisoare cu executare si cinci ani de interzicere a unor drepturi dupa ispasirea pedepsei. In cazul acesteia, Completul de cinci judecatori a inlaturat sporul de un an de inchisoare dispus in prima decizie.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare cu executare, fiindu-i astfel redusa pedeapsa initiala cu un an.

Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, a fost condamnat la sase ani de inchisoare cu executare, Marina Ioana Popovici a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare cu executare, iar sotul acesteia, Bogdan Popovici, va executa sase ani de inchisoare.

Completul de cinci judecatori a mentinut celelalte dispozitii dispuse de instanta de fond care a judecat dosarul „Trofeul calitatii”.

Decizia in dosarul Trofeul Calitatii este definitiva si urmeaza sa fie pusa in executare.

 

Mersul dosarelor lui Adrian Nastase

In 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Nastase fusese condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, de catre un complet de trei judecatori al instantei supreme, in dosarul „Trofeul calitatii”, in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Adrian Nastase a fost trimis in judecata in acest dosar in ianuarie 2009, el fiind acuzat atunci de folosirea influentei sau a autoritatii functiei de presedinte al unui partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

In acelasi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost condamnata la sase de inchisoare si cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsa la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici au primit fiecare cate sase ani de detentie, la care s-a aplicat un spor de un an.

Adrian Nastase, in solidar cu Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Marian Ioana si Bogdan Popovici si Cristian Mihail Vasile, au fost obligati de catre instanta suprema la plata, in solidar cu societatile Arond SRL si Eurografica SRL, a peste trei miliarde de lei vechi despagubiri catre ISC.

Jianu, Gasparovici, sotii Popovici si Vasile au fost obligati de judecatori la plata a alti peste trei miliarde de lei catre Inspectoratul de Stat in Constructii.

Totodata, instanta a decis in ianuarie confiscarea sumei de 38.217,220 de lei de la Adrian Nastase, bani ce ar fi fost obtinuti prin fapta penala comisa.

ICCJ a decis atunci mentinerea sechestrelor asiguratorii puse de catre procurori in 24 octombrie 2008 asupra mai multor bunuri ale lui Jianu, Gasparovici, Popovici si Vasile. Astfel, au fost mentinute sechestrele pe un apartament din Bacau al Irinei Jianu, un altul din Braila al lui Gasparovici si pe doua apartamente din Bucuresti ale lui Vasile si sotilor Popovici.