Acasă Utile Culinar Codul bunelor maniere intr-un rezumat care te va ajuta sa nu te...

Codul bunelor maniere intr-un rezumat care te va ajuta sa nu te faci de ras cand iesi in lume!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cum stai la masa

Daca esti invitat la cineva la masa si nu exista cartonase care sa iti indice locul, asteapta sa iti indice gazda unde sa stai. Este neplacut atat pentru tine, cat si pentru gazda sa vina sa te ridice. Cand te-ai asezat, picioarele trebuie sa stea ferm pe podea. Nu se intind picioarele in fata, nu se indoaie sub scaun, nu se sta picior peste picior. Coatele trebuie pastrate pe langa corp. Nu te apleci peste farfurie cand mananci. Mancarea se aduce spre gura.

In Anglia, mainile se tin in poala cand nu se folosesc. Iar in Franta se tin deasupra mesei, tot timpul. Insa, coatele nu se tin pe masa.

Cand se mananca

Nu se incepe un fel daca nu a fost servita toata lumea. In cazul in care esti in vizita, gazda va da startul mesei. Daca ai luat ceva ce nu poti inghiti, cere-ti scuze si ridica-te de la masa pentru a te “elibera” in alta parte. NU la masa. Nu pune ceea ce ai scuipat intr-un servetel langa farfurie, de unde toata lumea il poate vedea.

Daca ti-a ramas ceva intre dinti, ridica-te de la masa si inlatura-l la baie. Nu se foloseste scobitoare la masa si nici nu se sufla nasul.

Nu adauga sare inainte sa gusti. Va fi o insulta fata de gazda.

Daca inainte de masa sunt servite gustari, pune din farfuria de prezentare in farfuria ta. NU manca niciodata din farfuria de prezentare.

Conversatiile

Daca nu cunosti pe absolut toata lumea de la masa nu discuta subiecte legate de politica, religie si sex. NU se tipa la masa pentru a fi auzit de cei din capatul celalalt, insa nici nu trebuie sa fie atmosfera de catedrala sau sala de lectura. Daca nu-i cunosti foarte bine pe cei de langa tine, ii poti intreba lucruri despre ei (insa nu chestiuni foarte personale).

Ce sa NU faci la masa

NU te agita. Daca nu-ti place ceva, lasa-l in farfurie.

NU sufla in mancare. Asteapta sa se raceasca de la sine.

NU fuma la masa, decat daca ai fost invitat de catre gazda.

NU fotografia masa, vei parea disperat.

NU te certa cu chelnerul.

NU folosi tacamurile pentru a indica ceva cu ele.

NU tine furculita in mana cand bei.

Nu uita sa multumesti gazdei pentru invitatie si pentru masa si o scrisoare de multumire de a doua zi ar fi un gest de maxima curtoazie. (Z.U.)

Sursa Sfatulparintilor.ro