Acasă Stirile zilei Social Codruta Kovesi, propusa pentru conducerea DNA! Tiberiu Nitu a fost propus ca...

Codruta Kovesi, propusa pentru conducerea DNA! Tiberiu Nitu a fost propus ca procuror general! Vezi SCRISOAREA premierului catre CSM!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Laura Codruta Kovesi a fost propusa de premierul Victor Ponta pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), iar Tiberiu Nitu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Propunerile au fost avansate miercuri dimineata de catre premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, printr-o scrisoare adresata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codrut Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului sef al DIICOT.

SCRISOAREA PREMIERULUI CATRE CSM

In scrisoare se arata ca la 3 aprilie expira mandatul interimar al lui Daniel Morar, iar legea nu prevede posibilitatea prelungirii acestuia de catre CSM, situatie care poate atrage nelegalitatea actelor emise de acum inainte de catre Ministerul Public, si este invocat faptul ca, potrivit legii, toti acesti procurori sunt numiti de presedintele tarii, la propunerea ministrului Justitiei si cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror.

„In baza mandatului strict limitat pe care mi l-am asumat, avand ca obiectiv rezolvarea situatiei de instabilitate a Ministerului Public si identificarea unor solutii de asigurare a stabilitatii si predictibilitatii Ministerului Public, precum si a asigura respectarea angajamentelor externe ale Romaniei si de a intari independenta justitiei, doresc sa inaintez spre avizare aceste propuneri (…)”, scrie Ponta in scrisoarea adresata CSM.

El adauga ca a luat act de pozitia exprimata, in cadrul discutiilor „informale”, de membrii sectiei de procurori ai CSM, dar roaga sa se dispuna asupra acestor propuneri, „conform atributiilor conferite fiecarei institutii” in baza prevederilor constitutionale si legale.

Avizul CSM pentru numirea acestor procurori este consultativ.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos