Meteorologii au emis atentionare COD GALBEN de viscol si polei, precipitatii abundente si intensificari ale vantului, pentru toata tara. Avertizarea este valabila pana luni la ora 10.00.

Sapte drumuri nationale sunt blocate, duminica, din cauza zapezii si a poleiului. Din cauza viscolului puternic din zona, rumarii nu au putut interveni pentru degajarea carosabilului. Zeci de oameni au ramas inzapeziti in nordul Moldovei de mai bine de 12 ore, potrivit rtv.net.

La ora 10.00 sunt blocate, potrivit CNADNR, sapte drumuri nationale:

– DN 17A Dornesti – Balcauti, judetul Suceava; ninsoare abundenta si viscol. Se actioneaza cu utilajele din dotare pentru degajarea suprafetei carosabile de zapada.

– DN 24 Vaslui – Iasi; ninsoare abundenta si viscol. Se actioneaza cu utilajele din dotare pentru degajarea suprafetei carosabile de zapada.

– DN 24C Santa Mare – Radauti – Prut, Botosani; ninsoare abundenta si viscol. Se actioneaza pentru degajarea carosabilului.

– DN 29 Botosani – Manoleasa – Prut, judetul Botosani; imposibilitatea de a actiona din cauza viscolului

– DN 29A Dorohoi – Radauti – Prut (Botosani); imposibilitatea de a actiona din cauza viscolului

– DN 29C Cucorani – Bucecea (Botosani); ninsoare abundenta si viscol

– DN 29D Botosani – Stefanesti (Botosani); imposibilitatea de a actiona din cauza viscolului

La iesirea din Vaslui spre Iasi au fost instalate filtre care nu permit masinilor sa-si continue drumul, deoarece pe DN 24A deja sunt blocate zeci de masini. Prefectul judetului a fost in zona pentru a discuta cu cei blocati in nameti si toate utilajele se concentreaza pe deblocarea acestui drum. S-a solicitat, de asemenea, interventia armatei, de la Husi fiind asteptata o masina de mare tonaj si 15 soldati pentru a interveni pe DN 24A.

Potrivit unul comunicat al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, la ora 8.00 circulatia era intrerupta pe patru drumuri nationale din Botosani, judet in care situatia este cea mai grava:

– DN 24C Santa Mare-Radauti Prut; imposibilitatea de a actiona din cauza viscolului puternic;

– DN 29 Botosani-Manoleasa Prut; imposibilitatea de a actiona din cauza viscolului puternic;

– DN 29A Dorohoi – Radauti Prut; imposibilitatea de a actiona din cauza viscolului puternic;

– DN 29 D Botosani-Stefanesti; imposibilitatea de a actiona din cauza viscolului puternic.

Tot in judetul Botosani, 19 drumuri judetene sunt impracticabile, din cauza zapezii, iar in judetul Vaslui sunt blocate doua drumuri judetene.

Zeci de soferi au ramas inzapeziti pe mai multe tronsoane de drumuri nationale si judetene. Iar in localitatea Baluseni Noi, din Botosani, un barbat a fost gasit in zapada, inconstient.

Printre cei ramasi blocati intre nameti se numara si Sorin Clim, seful Directiei Judetene de Drumuri si Poduri Botosani. Acesta se afla undeva intre localitatile Mitoc si Avrameni, dupa ce a participat la o operatiune de salvare a unul copil oparit care a trebuit sa fie salvat cu elicopterul dintre nameti. Masina in care se afla Sorin Clim a ramas blocata, cu toate ca avea in fata utilaje de deszapezire.

Pentru ajutorarea celor care au ramas blocati intre nameti au intervenit si pompierii, care au scos dintre nameti 55 de persoane si le-au dus la scoli sau camine culturale unde li s-a pus la dispozitie ceai cald si mancare.

Si in judetul Suceava traficul a fost un cosmar din cauza ninsorii abundente si a viscolului. Vantul bate cu putere la rafale cu aproape 80 de kilometri la ora. La aceasta ora, in judetul Suceava nu au fost raportate drumuri inchise, drumarii fiind pe traseu, dar nu este exclus ca acest lucru sa se intample mai tarziu, activitatea de deszapezire fiind zadarnicita de viscolul care aduce toata zapada de pe camp pe carosabil, reducand, totodata, vizibilitatea.

Traficul este restrictionat pentru vehiculele cu masa totala mai mare de 7,5 tone in urmatoarele zone:

– DN 59 Moravita – punctul de frontiera;

– DN 59A Jimbolia – punctul de frontiera.

Se circula cu dificultate pe DN 57 Nicolint – Oravita, DN 59C Jimbolia – Comlosu Mare si DN 57A, km 16+000-km 25+000.

Potrivit CNADNR, in noaptea dinspre sambata spre duminica s-a actionat cu un numar de 934 autoutilaje si au fost raspandite 6.613,56 tone de materiale antiderapante pe sectoarele de drumuri nationale unde au fost intregistrate precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare.

CNADNR-SA roaga participantii la trafic ca in perioada urmatoare sa respecte cu maxima atentie restrictiile de viteza specifice sezonului, sa adapteze viteza de deplasare la conditiile meteo-rutiere existente si sa echipeze vehiculele adecvat (cauciucuri de iarna, lanturi, lopata), etc.

Informatii suplimentare privind starea retelei de drumuri nationale pot fi obtinute de la Dispeceratul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau accesand pagina de internet: www.cnadnr.ro/Situatia Drumurilor Nationale.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.