Acasă Stirile zilei Social CNCD: Interzicerea accesului elevilor cu febra la examene este discriminare indirecta

CNCD: Interzicerea accesului elevilor cu febra la examene este discriminare indirecta

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii considera ca interzicerea accesului elevilor cu temperatura de peste 37,3 grade Celsius la examenele nationale reprezinta „discriminare indirecta”. Avocatul Poporului spune ca se pot gasi solutii alternative interzicerii accesului copiilor cu febra.

CNCD a formulat acest punct de vedere la solicitarea Avocatului Poporului, care analizeaza Ordinul comun al Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii nr. 4259/827/2020, prin care nu se permite accesul candidatilor la examenele de evaluare nationala si bacalaureat din 2020, daca temperatura lor corporala masurata depaseste limita de 37,3 grade Celsius.

Colegiul director al CNCD a avut in vedere prevederea din art. 2, alin. 3 din O.G. 137/2020, potrivit careia „sunt discriminatorii (…) prevederile, criteriile sau practicile aparent neutre care dezavantajeaza anumite persoane, pe baza criteriilor prevazute la alin. (1), fata de alte persoane, in afara cazului in care aceste prevederi, criterii sau practici sunt justificate obiectiv de un scop legitim, iar metodele de atingere a acelui scop sunt adecvate si necesare”.

Conform CNCD, scopul masurii analizate este de a asigura protectia tuturor participantilor la examen din punct de vedere medical.

Scopul urmarit prin impunerea conditiei este unul legitim. Colegiul director al CNCD constata insa ca masura aleasa pentru a atinge scopul legitim nu este adecvata si necesara din mai multe considerente:

nu exista o cercetare medicala care sa dovedeasca faptul ca o persoana care are temperatura corpului de 37,3 grade Celsius este purtatoare de SARS-CoV-2:
este de aceeasi notorietate faptul ca purtatorii acestui virus pot avea temperatura corporala in parametri normali, din acest motiv ei fiind numiti asimptomatici;
exista o serie de factori care nu sunt de natura medicala ce genereaza o crestere a temperaturii corporale peste pragul de 37,3 grade Celsius.

De asemenea, toti elevii au obligatia sa respecte regulile de distantare sociala, respectiv dezinfectie, pentru prevenirea transmiterii infectiei. Din acest motiv, conditia limitei temperaturii corporale reprezinta doar un indiciu si nu constituie o certitudine medicala a existentei infectiei SARS-CoV-2, prevede punctul de vedere formulat de CNCD.

Colegiul director al CNCD a constatat ca masura nu este necesara si proportionala cu scopul legitim urmarit. Solutia care sa asigure atat atingerea scopului urmarit, cat si eliminarea efectelor discriminatorii ar putea fi asigurarea unor sali in care elevii a caror temperatura corporala depaseste 37,3 grade Celsius sa sustina examenele, mentioneaza CNCD.

Conform sursei citate, interzicerea accesului elevilor care au un anumit nivel al temperaturii corporale la examenele nationale din 2020 are ca efect „incalcarea exercitarii dreptului la educatie, in conditii de egalitate”. Prin dreptul la educatie se intelege si dreptul elevilor de a fi evaluati in conditii egale, beneficiind de aceleasi subiecte si de aceleasi criterii de evaluare.

„Mai mult, se pune urmatoarea intrebare: ce se intampla daca elevii care se prezinta la sesiunile secundare sunt masurati cu o temperatura corporala peste limita stabilita?”, se arata in punctul de vedere al CNCD.

Colegiul director recomanda institutiilor competente sa identifice si sa aplice masuri care asigura atat dreptul la educatie, in conditii de egalitate, cat si preventia raspandirii SARS-CoV-2.

CNCD mentioneaza ca punctul de vedere a fost adoptat cu majoritatea de voturi a celor prezenti (6 voturi pentru si un vot impotriva).

„Mi se pare un punct de vedere foarte bine argumentat, dansii considera ca ne-am afla in fata unui caz de discriminare indirecta, deci o discriminare care nu este dorita, nu este intentionata, dar se produce, avand in vedere felul in care se desfasoara lucrurile (…). Vad ca la final CNCD face chiar si o recomandare Ministerului Educatiei, sa revina asupra acelui ordin si sa gaseasca o alta formula prin care toti elevii sa poata sa participe la aceste examene si de evaluare nationala si de bacalaureat in conditii de egalitate si am observat ca sugestia data de ei coincide de fapt cu un lucru pe care si eu l-am spus in alte interviuri – se poate gandi la o incapere in care sa fie pusi cei care ar avea temperatura mai mare decat standardul normal”, a declarat Renate Weber, Avocatul Poporului, joi, pentru Agerpres.

Ea este de parere ca, daca se doreste acest lucru, se poate gasi si o formula prin care sa se asigure supravegherea elevilor.

„Fie ca un profesor care ar merge acolo ar fi echipat cu toate cele necesare, mai sunt si camerele de supraveghere, deci, daca exista dorinta de a rezolva in favoarea elevilor si in favoarea unui tratament nediscriminatoriu, sunt convinsa ca se gasesc modalitati”, a mentionat Renate Weber.

Ea a spus ca AP va formula o recomandare catre Ministerul Educatiei prin care va cere gasirea unei solutii.

„Noi altceva nu putem decat (sa formulam – n.r.) o recomandare, asa cum prevede legea si o vom face intr-un mod (…) oficial, formal, maine cu siguranta, in care sa solicitam gasirea unei solutii prin care toti acesti copii, inclusiv cei care ar fi gasiti cu temperaturi de peste 37,3 grade Celsius, sa poata sa participe la sustinerea acestor examene acum, odata cu colegii lor”, a adaugat Renate Weber.