Cap Limpede

Social

Clasa pregatitoare. Calendarul inscrierilor in 2020

Ministerul Educatiei a stabilit calendarul si metodologia inscrierii copiilor in clasa pregatitoare. Prima etapa de inscriere in invatamantul primar – clasa pregatitoare – este cuprinsa intre 4 si 23 martie, iar cea de-a doua – intre 23 si 30 aprilie, potrivit ordinului de ministru privind aprobarea calendarului si a metodologiei de inscriere a copiilor in invatamantul primar in anul scolar 2020 – 2021, publicat vineri in Monitorul Oficial, informeaza Agerpres.

Parintii ai caror copii implinesc 6 ani pana la data de 31 august 2020 inclusiv au obligatia de a inscrie copiii in invatamantul primar in clasa pregatitoare. Cei ai caror copii implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020 inclusiv pot sa isi inscrie copiii in invatamantul primar – clasa pregatitoare – daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare. Parintii copiilor care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020 care nu opteaza pentru inscrierea copiilor in clasa pregatitoare sau ai celor pentru care evaluarea arata ca dezvoltarea lor psihosomatica nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare vor fi consiliati in vederea inscrierii celor mici la gradinita in grupa mare, se arata in document.

Toti copiii ai caror parinti solicita inscrierea in clasa pregatitoare la scoala de circumscriptie sunt inmatriculati la unitatea solicitata. Pe locurile libere se inscriu si, ulterior, sunt inmatriculati cei care provin din alte circumscriptii scolare, inclusiv din alte localitati.

Comisiile/Comisia judeteana/a municipiului Bucuresti asigura instituirea unui telverde, care va functiona pana pe 19 aprilie, la care parintii pot obtine gratuit informatii referitoare la inscrierea copiilor in invatamantul primar.

Constituirea formatiunilor de elevi in clasa pregatitoare se face dupa finalizarea procesului de inscriere, conform calendarului, in baza procedurii elaborate de inspectoratele scolare si aprobate de consiliul de administratie, cu respectarea criteriilor de transparenta, echitate, nondiscriminare si incluziune, se mai arata in ordin.

Potrivit ordinului de ministru, pe 24 februarie, scolile si Inspectoratele scolare judetene afiseaza circumscriptiile scolare si numarul de clase pregatitoare.

in perioada 25 februarie – 9 martie se organizeaza Ziua portilor deschise in fiecare scoala, ocazie cu care parintii, copiii si alte persoane interesate pot sa viziteze unitatile de invatamant si sa stea de vorba cu invatatorii care preiau clase pregatitoare. Tot in aceasta perioada, in gradinite se organizeaza intalniri pentru informarea si consilierea parintilor.

in perioada 25 februarie – 20 martie se realizeaza evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatica a copiilor pentru care este necesara aceasta procedura.

Pe 26 martie, Comisia nationala de inscriere a copiilor in invatamantul primar proceseaza cererile de inscriere cu ajutorul aplicatiei informatice si se face repartizarea la scoala de circumscriptie.

intre 27 si 30 martie vor fi procesate, la nivelul unitatilor de invatamant, cererile prin care se solicita inscrierea la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, pe locurile ramase libere. Tot in aceasta perioada vor fi admise sau respinse aceste cereri la nivelul comisiei, prin aplicarea criteriilor generale si specifice de departajare si validarea de catre consiliul de administratie al unitatii de invatamant a listei candidatilor admisi in aceasta faza.

Pe 31 martie vor fi analizate cererile parintilor care au solicitat inscrierea la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, dar nu au fost admisi din lipsa de locuri si care au exprimat in aceasta faza optiunea pentru inscrierea in scoala de circumscriptie.

Pe 1 aprilie vor fi afisati, in unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului scolar, candidatii inmatriculati, numarul de locuri ramase libere si lista copiilor neinscrisi dupa prima etapa.

A doua etapa de inscriere va avea loc intre 23 si 30 aprilie, cand vor fi depuse cereri-tip de inscriere la secretariatul unitatii de invatamant aflate pe prima pozitie dintre cele trei optiuni exprimate pentru etapa a doua de catre parintii copiilor care nu au fost cuprinsi in nicio unitate de invatamant in etapa anterioara sau care nu au participat la prima etapa.

Pe 7 mai se va afisa la fiecare unitate de invatamant lista finala a copiilor inscrisi in clasa pregatitoare.

intre 8 si 15 mai vor fi centralizate si solutionate de catre inspectoratul scolar cererile pentru copiii care nu au fost inca inscrisi la vreo unitate de invatamant.

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-104498").on("click", function(){ $(".com-click-id-104498").show(); $(".disqus-thread-104498").show(); $(".com-but-104498").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});