Pediatrii americani au recomandat parintilor sa citeasca povesti copiilor lor, cu voce tare, inca de la nastere pentru stimularea limbajului si a capacitatilor de comunicare.

„Lectura povestilor, realizata cu regularitate, in fata bebelusilor, inca de la nastere, stimuleaza intr-o maniera optimala creierul lor si intareste relatia cu parintii intr-un moment crucial in dezvoltarea copiilor. In acelasi timp, copiii dezvolta in aceasta perioada limbajul, invata ce inseamna lectura si dobandesc calitati socio-emotionale pentru intreaga viata”, afirma AAP.

Aceasta recomandare se sprijina pe un fapt tot mai mult recunoscut de neurologi, potrivit carora o parte importanta din dezvoltarea creierului se produce in timpul primilor trei ani de viata.

AAP recomanda, de asemenea, pediatrilor sa promoveze in timpul consultatiilor, in special in fata parintilor din categoriile cele mai defavorizate, aceasta abordare ce vizeaza dobandirea precoce a limbajului intre nastere si pana la trei ani, varsta la care copilul merge la gradinita.

Potrivit acestei asociatii americane, o treime dintre copiii din Statele Unite ajung la gradinita fara cunostintele de limbaj de care ar avea nevoie pentru a invata sa citeasca. Or, capacitatea de a citi corect in timpul celui de-al doilea an din scoala primara reprezinta cel mai bun indicator pentru succesul in scoala generala si apoi in viata profesionala, au precizat expertii de la AAP.

Aceeasi academie reaminteste faptul ca, in fiecare an, trei sferturi dintre copiii americani si 80% dintre aceia care traiesc sub pragul de saracie nu reusesc sa dobandeasca un nivel de lectura suficient pentru clasa a doua primara, corespunzator varstei de 8-9 ani.

In conditiile in care parintii cu studii superioare citesc deja poezii cu voce tare si asculta compozitii de Mozart inca din perioada in care bebelusii lor se afla in stadiu de fetus, studiile recente arata ca multi dintre ceilalti parinti nu citesc povesti copiilor lor la fel de des pe cat credeau cercetatorii.

Potrivit unui studiu guvernamental federal, 60% dintre copiii americani ai caror parinti au venituri de cel putin 400% peste pragul de saracie (95.000 de dolari pe an pentru o familie de patru membri) asculta povesti citite de parintii lor inca de la nastere si cel putin pana la varsta de cinci ani.

In schimb, doar o treime dintre copiii care traiesc intr-o familie saraca (mai putin de 23.850 de dolari pe an pentru o familie de patru persoane) beneficiaza de aceeasi atentie.

Este pentru prima data cand AAP emite astfel de recomandari, incurajandu-i astfel pe medicii pediatri sa ofere, pe langa consiliere, carti pentru copiii care provin din familiile defavorizate.

Sursa: mediafax.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.