Sergiu Moroianu, sotul lui Clotilde Armand, a lansat acuzatii grave la adresa echipei de campanie coordonate de Matei Paun. Acuzatiile vizeaza sume de bani, negocieri secrete pentru scoaterea din joc a lui Clotilde Armand si legaturi directe cu fundatiile lui George Soros.

Mesajul transmis de Sergiu Moroianu pe Facebook:

„Dragi colegi,

Alegerile au trecut.

Am obtinut in Bucuresti mai putin ca la alegerile locale. Tot efortul nostru de un an a rezultat in jumatate din scorul partidului de apartament PPDD in 2012!

S-au comis abuzuri si greseli din partea „echipei de comunicare/campanie” coordonate de Matei Paun. Venit la USB initial ca voluntar, Paun urmeaza sa fie platit cu o suma consistenta. Stie cineva datele financiare ale serviciilor lui Paun?

Comisia de Arbitraj i-a cerut in mod repetat lui Matei Paun si echipei sale sa-si depuna fisa de simpatizant USR. Verbal, Paun a fost de acord pentru el personal, insa a refuzat sa dezvaluie pana si numele membrilor „echipei”. In fapt, Paun nu si-a depus fisa de simpatizant. Un alt membru al echipei lui Paun este Mihai Politeanu, descris de Alina Mungiu-Pippidi drept fostul ei sofer personal, ulterior trecut in slujba Monicai Macovei, in prezent seful ONG-ului „Initiativa Romania”. Politeanu a plecat din grupul de voluntari USR in momentul cand i-a fost ceruta fisa de simpatizant. Ulterior, a fost recuperat in secret de Paun.

Matei Paun este un personaj controversat. Nu stim unde si pentru cine a lucrat, ce avere si surse de venit are, nici macar ce cetatenie are. Paun este sustinut in USR de Roxana Wring, apropiata de ONG-urile din reteaua Soros, cea care l-a adus initial in organizatie si pe Politeanu.

In campania electorala, Paun a declansat o campanie de denigrare si sabotaj la adresa Clotildei Armand, principalul vector de imagine al USR in teritoriu. A contactat telefonic filialele pentru a le „interzice” sa o invite pe Clotilde. Interdictia aceasta absurda nu a fost respectata pentru ca filialele isi doreau ajutorul Clotildei. Banii USR au fost cheltuiti prosteste pe sondaje de opinie false la supra-pret si pe „servicii de consultanta” contractate fara licitatie sau transparenta, inclusiv pentru salariul consistent al lui Paun, om fara nicio pregatire in conducerea unei campanii politice, mai ales a unui partid cinstit.

Paun a purtat in privat discutii cu PNL in numele USR, afectand grav imaginea de independenta a USR fata de partidele corupte din fosta USL. In urma acestor discutii, Paun a incercat sa o determine pe Clotilde sa „atace” la TV niste membri PNL al caror nume ea nici macar nu-l cunostea, in scopul de a ajuta anumite factiuni din PNL sa-si regleze conturile. In urma refuzului primit, Paun a filtrat invitatiile Clotildei la TV in perioada campaniei electorale, neinformand-o cand era invitata (in campanie CNA impune televiziunilor sa se coordoneze cu partidele).

Paun a pus presiuni imense pentru a obtine controlul asupra paginii de facebook Clotilde Armand, din fericire suficient de suspecte pentru a fi refuzat.

Paun a asociat imaginea USR cu activistii lgbt si cu Soros, incercand chiar sa-l disculpe pe Soros in loc sa ne disociem viguros de el, tentativa patetica care a dus PSD la 50% din parlament si USR sub 10%.

Cer explicatii biroului national al USR pentru tolerarea acestei situatii in care o persoana straina de partidul nostru a atacat si izolat persoana #2 din partid, a orchestrat campanii impotriva intereselor USR, a cheltuit discretionar si netransparent banii USR, in ultima instanta afectand grav sansele de succes ale USR.”

 

A dat MIT-ul din SUA pe IMAR-ul de la Bucuresti!

MIT, adica Massachusetts Institute of Technology, numarul unu, se stie, intre universitatile cu profil tehnic de pe mapamond. Aici, Sergiu Moroianu (38 de ani n.r. – interviul a fost luat in 2011, asdar acum are 44 de ani), eroul nostru, si-a dat doctoratul in matematica, remarcandu-se la cel mai inalt nivel. Dandu-si seama de valoarea sa, cei de la MIT l-au intrebat daca sa-i caute un post important in invatamantul american, lucrand in paralel si in cercetare. A ales sa se intoarca in capitala Romaniei, acolo unde a terminat cu ani in urma Informatica, el absolvind doi ani universitari intr-un singur an calendaristic. Este si olimpic incununat de glorie: a castigat intr-un singur an locurile intai atat la Balcaniada de matematica, cat si la Olimpiada internationala de matematica, fiind primul din circa 300 de elevi straluciti din tari cu traditie. Reintors din SUA, a fost primit cu bratele deschise in Romania, la IMAR: Institutul de matematica al Academiei Romane „Simion Stoilow”. S-a intors dupa sase ani de studii. „Sunt primul si singurul tanar doctor de la MIT care traieste in tara. La IMAR am fost bine primit”. In Romania i s-a oferit initial un salariu de 40 de dolari pe luna. De fapt, Bucurestiul in intregul lui reprezinta pentru Sergiu Moroianu un adevarat „MIT”. Tanarul cercetator a ales sa vina acasa in perioada „marilor sperante”, in timpul cand Romania tragea nadejdea motivata in preajma Uniunii Europene. Chiar si acum, cand situatia e ceva mai „portocalie”, spune ca nu regreta revenirea. Pana la urma a ales sa traiasca aici pentru ca asa a dorit si a simtit, adica sa faca cercetare alaturi de specialistii din tara sa. S-a dedicat Institutului IMAR si Scolii Normale Superioare din Bucuresti. Intrebat de ce a ales Romania, raspunde scurt: este o alegere personala, asa a convenit cu sotia, sa traiasca intr-un oras cum e Bucurestiul. Recunoaste insa ca a avut si nutreste in continuare sperante cu privire la schimbarea in bine a tarii. Nemilos cu tarele societatii romanesti, spune ca am avea cu totii de castigat daca s-ar introduce masuri dure impotriva coruptiei, a furtului, inclusiv in invatamant. „Am auzit ca notele de la Bac inca se pot cumpara. Daca un baiat are 500 sau 1.000 de euro, se duce la inspectoratul judetean si inspectorul ii da lucrarea el o recopiaza, apoi este corectata si obtine o nota mare. Asta face rau intregii societati. Ne furam singuri caciula. Studentii se prefac ca invata, ei platesc profesorii, iar notele exprima o realitate falsa. Plus ca e foarte daunator pentru cei care invata, ii demotiveaza. Ar trebui ca tot ce este furt sa fie sanctionat drastic. Cine fraudeaza ar trebui eliminat din sistem. Cine copiaza, chiar la teza, ar trebui sanctionat sever si a doua oara eliminat din scoala”, spune Sergiu Moroianu.

In SUA i-a placut ca intotdeauna cursurile se schimba, un profesor nu tine orele la fel. „La MIT e clar ca exista cea mai buna scoala de matematica din lume. Cei de la Harvard probabil ca nu sunt de acord, dar aceasta este realitatea. Sunt oameni foarte buni. Matematicienii au performante extraordinare daca lucreaza intr-un mediu calm, fara presiuni mari. Esti la MIT, dar nu esti obligat sa publici. Exista cazuri de specialisti foarte buni care au abandonat pur si simplu pentru ca li s-a schimbat centrul de interes si s-au concentrat pe altceva.” Profesorul cu care Moroianu si-a dat doctoratul a revolutionat analiza matematica. „A introdus o noua abordare a acesteia, o metoda geometrica in studiul ei. El a remarcat ca tot felul de dezvoltari asimptotice oarbe sunt de fapt serii Taylor pe niste spatii geometrice si astfel totul e mult mai explicit”, arata Moroianu.

 

La 4 ani nascocea probleme inedite de matematica

Sergiu Moroianu s-a nascut intr-o familie in care se traia, se simtea si se vorbea in limba matematicii. Parintii erau matematicieni, iar fratele Andrei, ceva mai mare, a ajuns si el un matematician respectat in Franta. Insa rivalitatea dintre ei, care a inceput timpuriu, a fost una benefica, inca de cand avea 4 ani. „Era un limbaj matematic in casa si ma fascina. Am vazut ca am si inclinatie. Aveam un hol cu patrate albe si negre, ca la sah. Ma distra sa merg doar pe diagonala. Aveam dorinta de a pleca de pe alb si sa ajung pe negru. Am reusit, dar mi-am dat seama ca nu se poate, ca undeva gresisem. Ma mai intrebam daca pot sa adun un numar infinit de numere (fractii) care sa nu duca totusi la infinit. 1 plus 1/2 si tot asa, tot mai mic. Descoperisem ca daca de fiecare data adaugi jumatate din pasul precedent tot nu ajungi la 2. L-am rugat pe fratele meu mai mare sa imi rezolve problema si a ramas surprins. A spus ca nu s-a gasit solutia la aceasta problema, dar eu mi-am zis ca nu se poate, probabil n-a inteles el ce vreau sa explic”, povesteste Moroianu. Din clasa a IV-a a inceput deja sa se remarce la concursurile scolare. In clasa a VIII-a a luat la olimpiada premiul al doilea.

In clasa a XII-a a luat doua premii intai – la Olimpiada internationala si Balcaniada. La facultate a facut doi ani intr-unul, dar considera ca nu e bine cum a procedat. „Anul doi si trei de facultate i-am facut in acelasi timp, a fost insa un lucru gresit, pentru ca lucrurile trebuie sa se aseze”. A plecat la 21 de ani peste mari si tari, calcand, probabil, pe diagonala patratelor albe ale vietii. Daca patratele de intoarcere au fost negre, doar timpul va da un raspuns. Cronologic, traseul carierei lui Sergiu Moroianu arata astfel: in 1991 a dat Bacalaureatul dupa absolvirea Liceului de Informatica. In 1996 a terminat Facultatea de Matematica, iar in paralel a urmat si un master la Ecole Politechnique, Palaiseau, Franta, terminat in 1994. Ajunge in SUA in 1994 la nici 21 de ani. Intre 1994 si 1999 este asistent doctorand la Massachusetts Institute of Technology. Intre 1999 si 2001 este cercetator in cadrul Institutului de Matematica al Academiei Romane. In 2001 si 2002 lucreaza ca cercetator la Universitatea din Hamburg. Intre 2002 si 2004 este cercetator la Universitatea „Paul Sabatier”, Toulouse, iar din 2004 isi reia activitatea la IMAR, fiind si astazi cercetator gradul 2.

„La noi e clar ca lucrurile merg spre rau”

„Noi lucram foarte mult din gazeta matematica. Faceam pregatire la cercul de pregatire saptamanal. Aveam o lista de probleme. Eu prindeam repede, dar tot lucram mult, de placere. La noi e clar ca lucrurile merg spre rau, dar nu neaparat mai rau ca in alte parti”, spune Sergiu Moroianu, referindu-se la studiile si eforturile pe care le fac astazi elevii. Chiar si asa, si astazi colaboreaza cu marii matematicieni ai lumii. Cercetatorilor tineri de la IMAR li se da voie sa aiba legaturi cu mediile stiintifice din lume. „E important sa ai legaturi cu cat mai multi cercetatori, din interactiunile cu diferiti oameni, pe de o parte, inveti, iar, pe de alta parte, iti creezi o perspectiva asupra a ceea ce e de interes”, mai spune Sergiu Moroianu.

 

Viseaza sa invinga cutumele romanesti

Despre realizarile cu care se mandreste, Sergiu Moroianu aminteste in special una dintre ele. „Am doua-trei rezultate cu care ma mandresc. Unul dintre ele este acela referitor la calculul unei limite adiabatice de un invariant spectral”. Visul sau este acela de a invinge cutumele romanesti. Sa ajunga conducator de doctorat la o varsta rezonabila si nu la 65 de ani, cand va fi la pensie, cum inca se obisnuieste in Romania. Cat priveste noua lege a invatamantului, e nemultumit pentru ca nu intelege implicatiile ei la nivel liceal si gimnazial. „Trebuie schimbat accentul de pe oamenii cu functii pe cei cu activitate valoroasa”, spune tanarul cercetator stiintific.

Pus in dificultate la examenul de doctorat

A ajuns in SUA la nici 21 de ani, spune el, prea devreme. La MIT, pentru a fi primit la doctorat a fost verificat, apoi a dat examenul final in fata unei comisii formate din trei profesori eminenti care l-au pus serios in dificultate. Dupa doctoratul la MIT terminat in 1999, Sergiu Moroianu conduce diferite teme de cercetare la universitati din Franta si Germania, in 2010 „calificandu-se” ca profesor „des universites” in Franta. Chiar si in 2011, din octombrie, desfasoara in paralel cu munca de la IMAR Bucuresti si o activitate de cercetare in matematica alaturi de colegii sai din tara cocosului galic.

 

sursa interviulului jurnalul.ro