Tudor Constantinescu, patronul lantului de restaurante Chocolat, a fost retinut, alaturi de alte trei persoane, printre care si furnizorii softului cu ajutorul caruia el si alti patroni de localuri ar fi facut evaziune, iar alte cinci persoane au fost puse sub control judiciar, de procurorii DIICOT.

Alaturi de el, au fost retinuti Mihail Morosan si Cristian Cucona, asociati la societatea Solutions Center S.R.L. din Constanta, care a furnizat programul, si Maria Mihaela Cartas, contabila sefa la Chocolat, au declarat surse judiciare, citate de Mediafax.

Procurorii au dispus masura controlului judiciar fata de: Iuliana Vespe, casiera, Cezarian Romeo Pufu, director de laborator, Mihai Samson, manager de control si asociat cu Tudor Constantinescu pe unele firme, Cristina Pismaac, contabilul firmelor, Alex Cristian Nistor, manager Chocolat Dorobanti, au precizat sursele citate.

Procurorii DIICOT si politistii de combatere a criminalitatii organizate au efectuat, joi dimineata, 43 de perchezitii la toate punctele de lucru ale societatilor Choco Ateneu SRL, Choco Mosilor SRL, Coza Nostra Art SRL , Theobroma Consult SRL, Theoprod Art SRL, Restaurante Tratoria Il Calcio SRL, Twins Downtown SRL, Twins Cafe SRL, Le Club Herastrau SRL, Rubicon Floreasca SRL, care detin localurile Chocolat, Tratoria Il Calcio, Fratelli, Le club etc, potrivit unor surse judiciare.

Patronii acestor localuri sunt suspectati ca ar fi facut evaziune prin diminuarea bazei impozabile cu ajutorul unor programe informatice de contabilitate ce permit tinerea unei evidente contabile duble (una reala in care sunt evidentiate veniturile adevarate si una fictiva ce reflecta venituri diminuate si cheltuieli majorate).

Coordonatorii grupului sunt, potrivit surselor, Tudor – Mihai Constantinescu si cetateanul francez Jean Phillppe Pierre Luc Guilbert-Lassange, asociati la societatile comerciale Choco Ateneu SRL, Choco Mosilor SRL, Coza Nostra Art SRL , Theobroma Consult SRL si Theoprod Art SRL.

In anul 2006 acestia ar fi achizitionat, de la S.C. Solutions Center S.R.L. din Constanta, programul informatic de contabilitate cu dubla gestiune, care se instaleaza pe casele de marcat.

Artizanii programului informatic de contabilitate ar fi comercializat si pus la dispozitie acest program, cu buna-stiinta, si altor societati comerciale din piata, in aceleasi scop al fraudarii bugetului de stat.

In acest caz au fost emise 112 mandate de aducere.

Patronii localurilor care au folosit programul sunt suspectati de savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la frauda informatica, toate in forma continuata.

Prejudiciul este estimat la 7 milioane de euro, potrivit unui comunicat al Politiei Romane.

Reactia lui Tudor Constantinescu

„Multumesc tuturor colaboratorilor si clientilor Chocolat, pe care vreau sa ii asigur de profesionalismul, corectitudinea si transparenta care au stat intotdeauna la baza afacerii pe care am construit-o in ultimii noua ani. In aceasta perioada, Chocolat a crescut, prin munca cinstita a unor oameni extraordinari si devotati si prin multa creativitate, de la un restaurant si sapte angajati, la o echipa de peste 170 de oameni, in sase locatii din Bucuresti. Voi colabora cu autoritatile pe perioada anchetei pentru a-mi demonstra nevinovatia. Imi cer iertare clientilor pentru expunerea la situatia creata astazi si va garantez ca Chocolat va continua sa se ridice la inaltimea asteptarilor si va mentine aceleasi standarde ridicate in ceea ce priveste produsele si serviciile oferite”, a spus Tudor Constantinescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.