Acasă Stirile zilei Nasii imparteau SPAGA in WC-uri, banii erau „spalati” pe peroane! Vezi VIDEO

Nasii imparteau SPAGA in WC-uri, banii erau „spalati” pe peroane! Vezi VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Anchetatorii au avut ofiteri sub acoperire in 255 de trenuri, ei demascand pas cu pas intreaga retea. Spaga obisnuita era de jumatate din costul real al unui bilet. Banii erau apoi impartiti cu revizorii si cu cei care faceau supracontrol, in wc-urile din tren sau in gara, pe langa chioscurile de ziare.

Intreaga „afacere” a atins cote impresionante: aproape 100 de mii de euro treceau zilnic prin mainile „nasilor” in trenurile spagii.

Cum functiona reteaua

Piramida mitei incepea de la controlorii care luau bani de la calatorii prinsi fara bilet. Dupa ce isi opreau lor o parte din acesti bani, dadeau restul primului superior ierarhic, adica sefului de tren. De aici, mita mergea din mana in mana, ultimii care primeau bani fiind revizorii de specialitate. Banii se dadeau in plicuri, in toaletele trenurilor, descrie gandul.info modul de functionare a retelei nasilor.

Mai departe, la Bucuresti, banii erau predati prin intermediul chioscurilor de ziare sau de bauturi racoritoare de pe peronul Garii de Nord, unde lucrau si rude ale angajatilor CFR Calatori.

Mai exact, scrie sursa citata, capii retelei – cei trei revizori din Bucuresti – „spalau” mita la chioscurile deschise pe peroane pe numele copiilor si sotiilor lor. Membrii retelei veneau la aceste chioscuri si cumparau produse la suprapret, „cu parola”, folosind banii din spagi.

„Locatiile unde sa facea tranzitul de bani pot fi si acestea. Destinatarii finali ai banilor urmeaza sa fie stabiliti clar in cursul investigatiilor. Posibil sa fie si rudele celor implicati, nu pot infirma”, a declarat purtatorul de cuvant al Parchetului Tribunalului Brasov, procuror Alina Popescu.

Aproximativ 200 de persoane, printre care controlori si sefi de tren, sunt vizate in ancheta privind fapte de coruptie, a declarat, joi, directorul CFR Calatori, Stefan Roseanu.

Stefan Roseanu a spus ca ancheta Parchetului vizeaza suspiciuni in cazul calatoriilor fara bilet, fiind desfasurata la nivel national in cazul structurilor CFR Calatori. Roseanu a adaugat ca, potrivit estimarilor, aproximativ 30 la suta din calatoriile la nivel national sunt fara bilet anual, iar compania pierde in acest fel 100-150 de milioane de lei anual din neincasarea biletelor la casa.

Noua angajati ai CFR CalatoriRegionala Brasov au fost retinuti joi si vor fi dusi la instanta cu propunere de arestare preventiva. In paralel, audierile continua la Parchetul din Brasov. In total, 200 de angajati ai CFR calatori sunt anchetati.

In paralel cu ancheta judiciara, CFR va desfasura propria ancheta ce ar putea duce la sanctiuni severe.

„Vom aplica si noi dispozitiile interne. Se va ajunge pana la suspendare, normal sau desfacerea contractelor de munca”, a declarat Roseanu.