Acasă Stirile zilei Cercetatorii francezi au descoperit secretul vocii interioare!

Cercetatorii francezi au descoperit secretul vocii interioare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii francezi au descoperit secretul vocii interioare, astfel creierul nostru genereaza o impresie sonora pe care el o interpreteaza la fel ca pe o voce exterioara adevarata atunci cand citim sau cand vorbim cu noi insine, potrivit mediafax.ro.

Cu totii cunoastem acea mica voce interioara care ne insoteste pe parcursul zilei si in gandurile noastre. Insa originea ei si felul in care ea este perceputa de catre creier erau inca invaluite in mister. O echipa de experti de la Centrul de Cercetari in Stiinte Neuronale din Lyon si de la Centrul Medical Universitar din Grenoble au ridicat putin din „voalul” care acopera acest fenomen straniu, intr-un studiu publicat in The Journal of Neuroscience, informeaza lefigaro.fr.

Pentru acest experiment, cercetatorii francezi, coordonati de Jean-Philippe Lachaux, directorul departamentului de cercetare de la INSERM, au monitorizat patru adulti care sufereau de o forma severa de epilepsie. Acesti pacienti traiau, in timpul tratamentului si in perioada de monitorizare medicala, cu electrozi implantati in creier, iar gratie acestei tehnici medicii puteau sa obtina semnale excelente pentru encefalogramele realizate. Dupa ce au reperat in cortexul auditiv zona care reactiona la sunetul vocilor exterioare, exprimate in mod real, cercetatorii le-au cerut voluntarilor sa citeasca, in liniste, un text pe ecranul unui monitor, fara sa le ofere alte instructiuni.

Rezultatele acestui studiu, care confirma o serie de lucrari stiintifice precedente, ar putea fi utilizate in programele de reeducare si ajutorare a pacientilor schizofrenici sau a persoanelor depresive care nu reusesc sa stapaneasca intotdeauna aceasta „mica voce interioara” atunci cand aceasta le umple creierul de ganduri negative, afirma Jean-Philippe Lachaux.

„Folosind o tehnica similara cu aceea folosita in acest studiu, vom putea sa le aratam ce se petrece in mod concret in creierele lor, iar acest fapt ii va ajuta sa se distanteze de gandurile negative care ii coplesesc si sa isi recapete astfel controlul”, a adaugat profesorul francez.