Acasă World Cercetatorii chinezii au reusit, in premiera mondiala, teleportarea intre Pamant si spatiu!

Cercetatorii chinezii au reusit, in premiera mondiala, teleportarea intre Pamant si spatiu!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii chinezi au teleportat un foton din desertul Gobi catre un satelit care orbiteaza la cinci sute de kilometri deasupra Pamantului, informeaza BBC.

Teleportarea a fost deja reusita in laboratoare pe Pamant, insa niciodata pe distante foarte mari. Reusita chinezilor marcheaza o premiera – prima data cand un „obiect” a fost teleportat pe orbita, depasind cea mai lunga distanta inregistrata vreodata pentru „inseparabilitate cuantica” – procedeul folosit de cercetatori.

Inseparabilitatea cuantica (quantum entanglement. n.red.) este un fenomen cuantic in care starile cuantice ale mai multor obiecte sau particule elementare diferite sunt „cuplate” intre ele. Starile cuantice a doua sau mai multe obiecte fizice entanglate sunt legata intre ele in asa fel, incat un obiect separat nu mai poate fi descris fara a lua in consideratie celelalte obiecte, chiar daca ele sunt separate spatial, arata Digi24.

Trebuie sa stiti ca acest proces nu a implicat miscarea fotonului intr-un sens fizic(adica nu vom putea sa ne „trimitem” pe Luna in viitorul apropiat). in schimb, realizarea a fost posibila prin „inseparabilitatea cuantica”, proces prin care informatiile sunt „comunicate” astfel incat sa puna in valoare mecanica cuantica. Concret, „exista un foton care contine o anumita informatie pe Pamant si un altul care se afla in spatiu, pe satelit, si au transmis informatia de pe primul catre al doilea, care a adoptat „identitatea” primului si, in cele din urma, a devenit primul foton”, explica pentru BBC Ian Wamsley, profesor la Oxford.

Aceasta descoperire stiintifica uriasa poate duce la unele evolutii spectaculoase in domeniul telecomunicatiilor. Warmsley spune ca „aceasta noua tehnologie ar putea fi utilizata pentru a crea o retea cloud care sa permita dezvoltarea unor comunicatii securizate pe distante foarte lungi”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos