Acasă Stirile zilei Stiinta Cercetatorii au reusit sa faca lumina cu privire la MISTERUL FECUNDARII! Despre...

Cercetatorii au reusit sa faca lumina cu privire la MISTERUL FECUNDARII! Despre ce este vorba de fapt…

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Misterul fecundarii a fost deslusit in sfarsit de cercetatori care au descoperit elementul-cheie al ovulului ce permite spermatozoidului sa il recunoasca si sa se ancoreze de el, potrivit AFP.

Aceasta descoperire ar putea duce la imbunatatiri ale tratamentelor contra infertilitatii si la dezvoltarea unor noi metode contraceptive, afirma autorii studiului.

Pentru a se produce fecundarea, ovulul si spermatozoidul trebuie sa se agate unul de celalalt.

Aceasta recunoastere reciproca si capacitatea lor de a se agata unul de celalalt, primul pas catre contopirea lor si formarea embrionului, depind de prezenta unor proteine si de interactiunea acestora.

Cercetatorii japonezi au descoperit in 2005 proteina vizata in acest proces la nivelul spermatozoidului. Ea a fost denumita „Izumo” (aluzie la un sanctuar japonez care celebreaza casatoria), insa felul in care aceasta structura se agata de ovul a ramas un mister pana de curand. Gratie noului studiu, misterul ei a fost insa descifrat.

Cercetatorii de la Wellcome Trust Sanger din Marea Britanie au descoperit o proteina situata in membrana ovulului, pe care au denumit-o „Juno”, dupa zeita fertilitatii.

Soarecii masculi a caror sperma nu contin proteina „Izumo” sunt infertili.

Femelele de soareci care nu au proteina-receptoare „Juno” sunt si ele sterile, intrucat ovulele lor sunt incapabile sa fuzioneze cu sperma sanatoasa pentru a da nastere unui embrion, afirma Gavin Wright, coordonatorul studiului.

Studiul a dezvaluit faptul ca interactiunea dintre „Juno” si „Izumo” este esentiala pentru fecundarea normala in randul mamiferelor.

Cercetatorii sugereaza, totodata, ca proteina „Juno”, care dispare foarte repede dupa ancorarea spermatozoidului de ovul, joaca un rol important in procesul de blocare ce previne fuziunea ovulului cu un spermatozoid suplimentar.

„La fel ca alte descoperiri din biologie, aceasta ridica multe intrebari si ne ofera piste noi”, afirma Paul Wassarman, cercetator la Mount Sinai Medical School din New York, intr-un editorial publicat tot in revista Nature.

El considera ca cercetatorii trebuie sa determine rolul pe care il are functionarea defectuoasa a proteinei „Juno” in infertilitatea feminina.

„Izumo” s-a dovedit un bun candidat pentru dezvoltarea unui vaccin contraceptiv. Insa, afirma acelasi cercetator, cunoasterea detaliata a structurii complexe in trei dimensiuni pe care o creeaza „Juno” si „Izumo” ar usura obtinerea unor mici molecule ce ar putea sa impiedice acuplarea lor, in scopuri contraceptive.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos