Acasă Stirile zilei Cercetatorii au identificat STRAMOSUL comun al pestilor si al animalelor terestre! VIDEO

Cercetatorii au identificat STRAMOSUL comun al pestilor si al animalelor terestre! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii au identificat fosilele unei specii care a facut tranzitia de la pesti la animalele terestre, vechi de 375 de milioane de ani.

Descoperirea acestor fosile bine conservate de Tiktaalik roseae pune sub semnul intrebarii teoria actuala potrivit careia primele membre inferioare s-au dezvoltat abia dupa ce vertebratele au facut tranzitia de la ocean la uscat, spun oamenii de stiinta americani al caror studiu a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

„Pana acum, paleontologii credeau ca tranzitia s-a produs de la o locomotie cu cele doua inotatoare superioare la pesti la o locomotie «cu patru apendice» la tetrapode”, a explicat Neil Shubin, profesor de anatomie la Universitatea din Chicago, principalul autor al studiului.

Dupa parerea sa, „s-ar parea ca aceasta tranzitie s-ar fi produs mai intai la pesti, nu la animalele terestre patrupede” asa cum se credea.

Primele tetrapode erau intr-adevar animale exclusiv acvatice, inca slab diferentiate de pesti. Urmasii lor actuali sunt amfibienii, pasarile, reptilele si mamiferele.

Animalele din specia Tiktaalik roseae, in prezent disparuta, aveau capul aplatizat al unui crocodil si dintii ascutiti ai unui pradator. Aveau o lungime de 2,7 metri si o morfologie foarte apropiata de aceea a pestilor, dar articulatia inotatoarelor pectorale pare sa indice ca acest animal putea sa isi sustina greutatea corpului. Umerii si coatele erau suple, spre deosebire de pesti.

Acele fosile au fost descoperite in anul 2004.

Tiktaalik roseae reprezinta cea mai cunoscuta specie de tranzitie intre pesti si tetrapodele terestre, afirma autorii studiului.

Tiktaalik roseae. Reconstrucción paleontológica from El PaleoFreak on Vimeo.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos