Acasă Sanatate Cercetatorii au dovedit legatura dintre stres si albirea parului

Cercetatorii au dovedit legatura dintre stres si albirea parului

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii au reusit sa stabileasca in ce fel este afectat parul ca reactie la stres. Specialistii au facut experimente pe soareci iar rezultatele arata ca albirea parului este un fenomen ce se datorează unei suprareacţii a sistemului imunitar, însă autorii noului studiu au susţinut există o cauză diferită.

„Am vrut să înţelegem cum stresul conduce la schimbări în diferite ţesuturi”, a susţinit un expert în biologie regenerativă de la Universitatea Harvard. Părul femeilor începe să încărunţească la 35 de ani, iar cel al bărbaţilor, cu aproximativ cinci ani mai devreme. În funcţie de gene şi de starea de sănătate, primele fire sure pot apărea în timpul şcolii sau în jur de 50 de ani. Culoarea este asociată cu melanina pigmentară. S-a constatat că stresul activează nervii în sistemul nervos simpatic. Acest lucru, la rândul său, provoacă deteriorarea celulelor stem care se regenerează în pigment. Stresul creşte nivelul cortizolului hormonal din organism. Oamenii de ştiinţă şi-au concentrat atenţia asupra sistemului nervos simpatic, care este responsabil pentru a răspunde la un eveniment stresant. Nervii simpatici au ramuri în fiecare folicul de păr. Stresul face ca aceşti nervi să elibereze norepinefrina chimică, care este absorbită de celulele stem care regenerează pigmentul. Norepinefrina din nervii simpatici provoacă supra-activarea celulelor stem, au explicat cercetătorii. Stresul puternic şi, în special, răspunsul sistemului nervos simpatic la un eveniment stresant se consideră a fi benefic pentru supravieţuirea animalelor. Cu toate acestea, stresul epuizează celulele stem. Ştim acum că neuronii pot controla funcţia celulelor stem. Acest lucru poate explica modul în care interacţionează la nivel celular şi molecular, legând stresul de albirea părului.

Aboneaza-te pe YOUTUBE
Articolul precedentCum arata viata copiilor care strabat 10 kilometri pentru a merge la scoala in timp ce copiii de la oras abandoneaza scoala
Articolul următorKlaus Iohannis a dezvaluit de ce chinezii pot, iar occidentalii nu! Firmele din China prind viteza