Cap Limpede

Stirile zilei

Cercetatorii au descoperit un posibil super-Pamant in vecinatatea noastra

Oamenii de stiinta au descoperit un posibil super-Pamant care se afla la o distanta relativ mica de noi si care ar putea detine apa in stare lichida.

Descoperirea a fost posibila multumita unei noi tehnici de analizare a unei stele din apropiere. Studiul adauga inca trei posibile planete din apropierea stelei pitice HD 40307, aflata la o distanta de 44 ani lumina. Astfel se ajunge la un total de 6 posibile planete, alte trei fiind descoperite anterior, in 2008. Cinci dintre ele se afla aproape de stea, mult mai aproape decat este plasata Mercur fata de Soare.

Una dintre aceste trei planete nou descoperite (o planeta care are o masa de 7 ori mai mare decat cea a Pamantului) se afla la o distanta destul de mare de stea, in zona locuibila, acolo unde o planeta ar putea avea capacitatea de a suporta apa in stare lichida si chiar viata.

Planeta HD 40307-g este plasata la o distanta destul de mare de steaua ei, astfel incat ea sa poata sa se roteasca in voie si sa aiba o alternanta zi-noapte. De fapt, se pare ca ea realizeaza o rotatie completa in jurul propriului soare in aproximativ 320 de zile Daca situatia chiar ar sta asa, atunci planeta ar putea avea un climat asemanator cu al Pamantului.

Desi planeta se afla mai aproape de steaua ei comparativ cu distanta dintre Pamant si Soare, statua pitica este mult mai mica si mai putin stralucitoare decat Soarele. Prin urmare, temperaturile de la suprafata planetei par potrivite pentru sustinerea apei lichide.

Un alt plus la descoperirii este ca intregul sistem solar HD 40307 este mai aproape de Pamant decat steaua Kepler 22, a carei planeta asemanatoare cu Terra se afla la aproximativ 600 de ani lumina de noi.

Singura intrebare pe care oamenii de stiinta inca si-o pun si care pere sa fie una esentiala este daca planeta chiar exista. Comparativ cu semnalele inregistrate de la celelalte 5 planete c orbiteaza in jurul lui HD 40307, semnalul primit de la planeta HD 40307-g este foarte slab. Mai mult, este pentru prima data cand noua tehnica este utilizata pentru detectarea unei planete, pana acum ea fiind folosita doar pentru planete despre care se stia deja ca exista.

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-22834").on("click", function(){ $(".com-click-id-22834").show(); $(".disqus-thread-22834").show(); $(".com-but-22834").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});