O echipa de cercetatori condusa de Hafid Laayoune (Universitatea Pumpeu Fabra, Barcelona) si Mary Oosting (Universitatea din Nijmegen) au efectuat studii genetice care au relevat prezenta unei evolutii convergente intre romi si romani. Rezultatele studului stiintific sunt publicate in revista PNAS.

Evolutia convergenta este un proces in urma caruia apar similitudini intre diferitele organisme care traiesc in conditii similare.

In ciuda inrudirii etnice si genetice intre tigani si indieni, conditiile de mediu in care romii au trait dupa ce s-au mutat in Europa au condus la faptul ca romii au “achizitionat” gene care lipsesc la indieni, dar sunt prezente la europeni/romani. „Catalizatorul” acestui proces au fost bolile – in principal ciuma, tuberculoza si lepra.

Oamenii de stiinta subliniaza ca importanta acestor rezultate este asociata nu numai cu o intelegere a proceselor evolutive care au loc la natiunile europene dar, de asemenea, cu elucidarea motivelor pentru care sistemul imunitar al diferitelor natiuni are o rezistenta diferita la anumite virusuri moderne, cum ar fi HIV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.