Acasă Life Dezvoltare Personala Cele trei fraze simple care te pot salva de orice critica la...

Cele trei fraze simple care te pot salva de orice critica la adresa ta! Vorbele cu care dezarmezi cei mai aprigi adversari!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Nu exista oameni perfecti, de aceea intotdeauna se vor gasi cei care te vor critica pentru ceea ce esti si pentru ceea ce faci.

Sa eviti critica este aproape imposibil, insa poti sa inveti lectiile oferite de ea.
iti vom prezenta cateva sfaturi despre cum sa reactionezi la pretentiile celor din jur pentru a obtine o critica constructiva.

Spune «Dа!»

Atunci cand auzim o nemultumire rostita la adresa noastra, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti controlezi emotiile si sa accepti faptul ca fiecare persoana are dreptul sa-si expuna parerea.

Daca o persoana a prins curaj si a spus tot ceea ce nu ii convine, inseamna ca este gata sa poarte un dialog si are o atitudine serioasa fata de tine. Aici este vorba de mai mult interes si sinceritate, decat atunci cand acea persoana tace sau te lauda.

incearca sa treci de partea lui si sa fii de acord cu el. Pentru ca atunci cand o persoana isi exprima nemultumirile, el asteapta sa primeasca un raspuns – asa e natura noastra. insa atunci cand in loc de un feedback tensionat el aude un simplu „multumesc”, atunci se trezeste intr-o stare de confuzie pozitiva.

Sa raspunzi cu „DA!” la o mustrare, demonstreaza ca suntem gata sa aflam ce anume s-a intamplat si sa pornim un dialog real.

«insa…»

Nu intotdeauna pretentiile corespund cu modul in care noi intelegem o situatie. Din acest motiv este important sa iti exprimi pozitia. insa asta trebuie sa fie o informatie obiectiva, dar nu o tentativa de justificare.

Astfel interlocutorul nostru va vedea ca suntem gata sa clarificam situatia complicata. in realitate oamenii sunt gata sa accepte multe lucruri, doar daca li se explica motivele. Asta le ofera un alt punct de vedere si sa aiba in vedere si opinia noastra.

Al nostru «insa» ne ajuta sa ne pastram o pozitie neutra. Chiar si recunoscand dreptul altuia de a-si exprima o nemultumire, nu suntem obligati sa suportam consecintele, daca credem ca ele nu isi au rostul.

«Hai sa…»

Atunci cand ascultam o parere si ti-ai expus propriul punct de vedere, este foarte important sa incercati sa luati o decizie comuna. Pentru ca o persoana sa inteleaga ca va aflati ambii de aceeasi parte a baricadei, trebuie sa vii cu propuneri clare si constructive.

Daca vei raspunde la o pretentie cu „Da, insa hai sa…” atunci feedbackul negativ lucreaza in favoarea noastra si ne ajuta nu doar sa aflam multe lucruri utile, insa ne ajuta si sa corectam anumite aspecte ale muncii noastre si sa imbunatatim relatia cu alta persoana.

Dreptul de a gresi

Este clar ca este greu sa auzi nemultumiri la adresa ta, dar si mai greu este sa faci acest lucru sa fie cu folos pentru tine. Unele persoane considera chiar si cea mai mica observatie un motiv de a rupe relatii, iar orice parere negativa la adresa sa – o batjocura. insa cu cat omul este mai dezvoltat, cu atat mai multe pareri accepta despre sine si despre actiunile sale. El intelege ca poate sa greseasca.

Recunoscandu-ne dreptul la greseala, nu pierdem energie si timp pentru a le ascunde de alte persoane. Cu cat mai putin ne este frica sa gresim, cu atat mai putin presiune simtim si cu atat mai multe sanse avem sa obtinem succes.

Daca suntem deschisi oricarei critici despre noi, atunci ne largim cercul de oameni si interese, altfel spus ne oferim sansa sa mergem inainte si sa devenim mai buni.