Dorinta de a te conecta si de a forma o legatura intima cu o alta persoana este naturala, dar si dorinta de a te proteja (fizic si emotional). Din punct de vedere psihologic, ambele dorinte sunt la fel de importante, iar oamenii sanatosi gasesc un echilibru intre nevoia lor de a se conecta si nevoia de a se proteja. Acestia gasesc calea de mijloc si isi permit sa fie vulnerabili in moduri care faciliteaza intimitatea, pastrandu-si in acelasi timp barierele pentru a preveni exploatarea de catre ceilalti. Cu alte cuvinte, acestia au limite sanatoase.

Dar cum stii daca limitele tale sunt sanatoase si eficiente? De unde stii daca te pui in pericol? Si de unde stii daca indepartezi oamenii carora ar trebui sa le acorzi incredere si cu care sa te conectezi?

In continuare iti vom prezenta care sunt cele patru semne de avertizare care te vor face sa regandesti granitele:

1. Te simti folosit si exploatat de oamenii din viata ta

Daca vrei sa stii daca granitele tale sunt mai putin decat cele ideale, cel mai simplu test este sa te intrebi “Cum ma face sa ma simt partenerul tau si cum ma fac prietenii si familia?”. Daca simti ca trec peste tine si ca nu te apreciaza, atunci ai putea sa-ti examinezi granitele (si cu toti ceilalti din viata ta).

2. Viata ta este o carte deschisa, pentru toata lumea, tot timpul

Unii oameni imparatasesc prea mult, prea repede, despre ei insisi si despre viata lor si fac asta aproape cu toti cei pe care ii intalnesc. De obicei, aceasta indica o dorinta disperata pentru o conexiune  emotionala adevarata – care provine adesea dintr-o copilarie in care ei s-au simtit nemultumiti, nedoriti, defecti, nevrednici, etc. Din nefericire, acest obicei de a varsa fiecare aspect al vietii in poala oricui apare in cale tinde sa respinga mai degraba decat sa atraga indivizi sanatosi.

Adesea, numai manipulatorii sunt dispusi sa intervina si sa umple vidul emotional si asta numai pentru a lua, a lua, a lua de la o persoana vulnerabila emotional.

3. Esti inchis fata de toti, tot timpul

La capatul opus al spectrului, unii oameni se tem atat de mult sa fie folositi, manipulati si exploatati – de obicei pentru ca au o copilarie plina de abuz emotional, psihic, fizic si/sau sexual – incat se inchid aproape complet.

Ei par sa gandeasca “Daca nu arat niciodata o vulnerabilitate emotionala, atunci nu voi mai putea fi ranit niciodata.” Din nefericire,  ei nu pot gasi intimitatea emotionala de care toti oamenii au nevoie in mod natural.  Uneori ii invita pe oameni pentru ca vor sa se conecteze, dar cand cealalta persoana incepe sa se apropie, ei ii imping. Acest proces ii frustreaza pe toti cei implicati.

4. Esti deprimat si/sau anxios

Exista multe cauze ale depresiei si anxietatii, iar una dintre acestea este stresul cauzat de relatii. Limitele slabe sunt  o cauza principala a stresului relational. O persoana se simte in mod constant folosita si neauzita (sau foloseste si nu o aude pe cecalalta persoana), si astfel relatie se simte a fi nepotrivita. Si pare astfel deoarece unul sau ambii (de obicei ambii) oameni din relatie au limite slabe. Din nou, aceasta se datoreaza, in mod obisnuit, diferitelor forme de disfunctie familiala timpurie.

Dupa cum probabil ati observat, exista o legatura clara intre traumatismele precoce si abuz si problemele ulterioare ale vietii in ceea ce priveste limitele. In mod obisnuit, ambele aspecte trebuie abordate inainte ca o persoana sa poata implementa pe deplin si sa poata mentine granite sanatoase pe termen lung. Asistenta terapeutica, in special terapia axata pe traume, este aproape intotdeauna utila in aceasta privinta.

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.