Anul 2012 a fost un an destul de reusit pentru companiile care efectueaza zboruri spatiale comerciale… care au facut planuri indraznete: minerit in asteroizi, calatorii private catre Luna, ori colonizarea planetei Marte! Numarul organizatiilor care cauta aventuri private in spatiu este in continua crestere, iar NASA avertizeaza ca unele dintre aceste misiuni s-ar putea sa fie niste mari tepe… deci aveti grija cui dati sponsorizari :)).

Multe dintre aceste companii au fost fondate de oameni cu bani si cu experti dintre fosti angajati ai NASA, care au gasit in calatoriile in spatiu o sursa buna de profit.

Asadar, haideti sa aruncam o privire asupra calatoriilor spatiale programate in 2012 si ce perspective se anunta in 2013.

Specialistii spun ca cel mai mare succes l-a avut racheta comerciala SpaceX, dezvoltata de unul dintre fondatorii PayPal, Elon Musk. In 2012, compania a avut doua lansari spre Statia Spatiala Internationala utilizand vehiculul Falcon 9, care a avut ca misiune secundara sa transporte obiecte si bunuri necesare astronautilor din statia internationala si sa dovedeasca faptul ca SpaceX este capabila sa devina un transportator de incredere pentru astronauti.

Compania pregateste deja urmatoarea racheta, enorma Falcon Heavy, care va fi lansata in 2013. Anul trecut firma lui Elon Musk a obtinut contracte importante cu armata SUA pentru a transporta elemente hardware in spatiu. Avand in vedere influenta pe care o are si portofoliul de transporturi pe care si-l construieste, este fara indoiala ca Musk se pregateste sa stea la pensie departe de lume… la conacul de pe Marte.

O influenta importanta in calatoriile spatiale din 2012 a avut-o si NASA. Dupa succescul proiectului Mars Curiosity, agentia spatiala americana inca mai scotoceste prin bugetul inghetat de Congres pentru o noua misiune. De fapt tocmai aceasta criza a NASA a dat nastere la aceasta frenezie stiintifico-fantastica a calatoriilor in spatiu pentru companiile private finantate de intreprinzatori excentrici.

“Cand dai acestor baieti de bani gata un miliard de dolari pe mana… primul lor gand este <<UAU, ce tare, acum pot sa-mi fac propriul program spatial”, spune astrofizicianul Jonathan McDowell de la Harvard.

In caz ca aveti probleme cu resursele planetare pe Pamant va prezentam o galerie a celor mai indraznete proiecte pentru zboruri comerciale catre spatiu realizata de redactorii de la wired.com.

„Nu ma astept ca toate proiectele sa reuseasca, dar nici ca toate sa fie esecuri”, spune avocatul spatial Michael Listner, fondator al Space Law & Policy Solutions. Puse cap la cap ambitiile companiilor ne arata cam cat de mult s-a schimbat lumea. „Cu 10 ani in urma, daca prezentai cuiva astfel de planuri, oamenii te-ar fi privit ca pe un nebun. Acum acestia spun: uite… pare o mica nebunie, dar avand in vedere ca cineva trebuie sa faca si asta de ce nu ar fi posibil?”

 

goldenspikeflags

7. Golden Spike Company

Ultima si cea mai indrazneata aventura spatiala vine de la Golden Spike Company, care vrea sa transporte oamenii pe Luna incepand cu anul 2020. Pentru „micul pret” de 1,5 miliarde de dolari va transporta un echipaj compus din doua persoane pe suprafata Lunii si ii va aduce in siguranta pe Pamant. Date fiind cheltuielile mari, compania s-a orientat catre guverne fara programe spatiale care sunt in cautare de prestigiu international. Cele mai optimiste pareri indica faptul ca pentru a ajunge pe Luna compania ar avea nevoie de cel putin sapte miliarde de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.