Acasă Utile Cele mai importante simptome ale accidentelor vasculare! Nu le ignora! Iti pot...

Cele mai importante simptome ale accidentelor vasculare! Nu le ignora! Iti pot salva viata!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Accidentele vasculare cerebrale ocupa locul secund in topul celor mai frecvente boli dizabilitante din lume. La nivel global, 15 miloane de oameni sufera astfel de accidente in fiecare an, si aprox. o treime dintre acestia isi pierd viata in urma lor. Accidentele cerebrale vasculare pot surveni la orice varsta, desi sunt mult mai frecvente dupa varsta de 60 de ani.

Ce este un atac cerebral?

In termeni simpli, accidentele vasculare cerebrale survin atunci cand creierul nu se mai iriga cu sange. Nemaiprimind oxigen, neuronii mor intr-un timp foarte scurt. Victimele atacurilor cerebrale isi pot pierde memoria si anumite abilitati dobandite.

Exista doua tipuri de atacuri cerebrale: cele hemoragice si cele ischemice. Atacul hemoragic survine la fisurarea sau spargerea vaselor de sange sau a anevrismelor (artere dilatate), iar sangele inunda creierul, crescand presiunea intracraniana. Atacul ischemic este cel mai frecvent si este cauzat de blocajele vaselor sanguine cu cheaguri, consecinta imediata fiind intreruperea irigarii cu sange a creierului.

Simptomele accidentelor vasculare cerebrale depind in mare parte de zona cerebrala afectata, asa ca pot sa varieze. Iata cele mai concludente simptome care reclama alertarea imediata a serviciului de urgente:

1. Dureri pe o parte a fetei

Durerile bruste si inexplicabile instalate pe o parte a fetei, sau care cuprind pieptul, unul dintre brate sau unul dintre picioare, trebuie sa te puna in garda. Desi nu sunt neaparat simptome tipice pentru atacurile cerebrale, acestea premerg in multe cazuri astfel de episoade acute, mai ales la femei.

2. incetosarea vederii

incetosarea brusca a vederii, dublarea vederii sau inabilitatea de a focaliza imagini clare pot semnala si ele iminenta unui atac cerebral.

3. Dificultati de respiratie si de inghitire

Femeile pot manifesta alte simptome de atac cerebral decat barbatii. Cele mai frecvente doua astfel de simptome mai frecvente la femei sunt inabusirea respiratiei si dificultatea la inghitire. Alte manifestari mai raspandite la femei sunt: lesinul, halucinatiile, greata, varsaturile, sughitul si convulsiile.

4. Tremurarea mainilor

Tremurarea mainilor sunt un simptom relativ frecvent, desi neconfirmat, al infarctului cerebral, adica al obstructionarii circulatiei sangelui catre creier.

5. Pierderea echilibrului

Ameteala brusca, lipsa de coordonare in miscari si pierderea echilibrului sunt simptome tipice atacurilor cerebrale si trebuie tratate cu seriozitate.

6. Dificultati de mers

Amortirea brusca a anumitor parti ale corpului (senzatia de „ace”) si dificultatile de mers trebuie sa te puna si ele in garda.

7. Paralizie faciala

Acesta este cu siguranta cel mai cunoscut simptom al atacului cerebral. Amorteala, slabiciunea sau paralizia pe o parte a fetei, sau de-a lungul unui brat sau picior poate semnala un astfel de atac.

Medicii de la Clinica Mayo sfatuiesc „ridicarea simultana a bratelor deasupra capului; daca unul dintre brate se inmoaie si cade imediat, este foarte probabil sa suferi un accident vascular cerebral; acelasi lucru este semnalat de imposibilitatea de a schita un zambet normal.”

8. Dureri de cap instalate brusc

Durerile de cap obisnuite sunt de regula difuze si se manifesta ca o senzatie de presiune. Migrenele sunt dureri ascutite si pulsatile, care de obicei sunt precedate de alte simptome (aura vizuala, de ex.). in schimb, durerile foarte accentuate, ascutite, si cu debut brusc pot semnala un atac cerebral, mai ales la persoanele tinere.

9. Confuzie

Starile bruste de confuzie si dezorientare, precum si inabilitatea de a gandi clar pot semnala un atac cerebral.

10. Ameteala

in special atunci cand ametelile sunt bruste si accentuate, si nu se amelioreaza in decurs de 30 de secunde, exista riscul de a suferi un atac cerebral.

11. Probleme de vorbire

Accidentele vasculare cerebrale afecteaza cel mai adesea zona cerebrala responsabila cu vorbirea. Inabilitatea de a vorbi, dificultatile de producere a vorbirii sau inabilitatea de a intelege ce se vorbeste in jur sunt semne clare de atac.

12. Oboseala

Femeile sunt mai predispuse la manifestari de oboseala accentuata, slabiciune si confuzie in timpul producerii unui atac cerebral.
Prevenirea accidentelor vasculare cerebrale

Pana la 80 la suta dintre atacurile cerebrale pot fi prevenite. Ca sa reduci considerabil riscul de astfel de episoade acute, ia in calcul urmatoarele sfaturi:

• Gestioneaza tensiunea arteriala si incearca sa o mentii sub pragul de 120/80.

• Mentine o greutate sanatoasa – tinteste catre un indice de masa corporala de cel mult 25 de puncte.

• Fa miscare in mod frecvent, adica cel putin 30 de minute de exercitii cu intensitate moderata de 5 ori pe saptamana.

• Nu depasi un pahar de alcool pe zi.

• tine glicemia sub control, mai ales daca ai diabet, o boala care creste considerabil riscul de accidente vasculare cerebrale.

• Renunta la fumat.

Sursa: Secretele