Acasă Sanatate Cele mai importante semne care arata ca ficatul tau este bolnav!

Cele mai importante semne care arata ca ficatul tau este bolnav!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Este cunoscut faptul ca ficatul este organul care nu provoaca dureri, insa specialistii au realizat o lista cu principalele semne si simptome care ne atrag atentia ca am putea avea probleme cu ficatul:

1. Modificari de culoare a urinei si a pielii
Verificati culoarea tegumentelor, precum si cea a urinei. O tenta galbuie-rosiatica semnaleaza prezenta unei afectiuni a ficatului. Este vorba de aparitia asa-numitului „icter”, care este principalul simptom al unei boli hepatice. Totodata, este bine sa va alarmati si sa mergeti la medic in cazul in care scaunele devin deschise la culoare si aveti crampe abdominale, asemanatoare celor manifestate in cazul pacientilor cu colon iritabil.

2. Scaderea apetitului sau slabirea rapida inexplicabila
Si in faza preicterica, daca aveti probleme cu apetitul sau se observa o inexplicabila scadere in greutate, atunci ar fi bine sa solicitati un set de analize (in principal verificarea transaminazelor si a bilirubinei) care sa clarifice daca aveti sau nu o disfunctie hepatica (in general, pacientii care au probleme cu ficatul devin anemici si au senzatii de ameteala).

3. Balonarea
Trebuie sa verificati functiile ficatului si in cazul in care va simtiti mai mereu balonat si aveti abdomenul marit (asa-numita „ascita”), care pune presiune pe diafragma si face dificila respiratia.

4. Modificari la nivelul unghiilor
Examinati cu atentie forma si aspectul unghiilor. Daca aveti mici puncte albe si semne de friabilitate, este posibil sa aveti probleme cu ficatul, scrie bzi.

5. Vanatai sau sangerari
In cazul in care ficatul este deteriorat si nu sunt suficiente proteine care determina coagularea sangelui, corpul se invinetese usor si si pot sa apara sangerari excesive. Persoanele cu o boala de ficat ar putea constata ca de multe ori vanataile se vindeca greu, iar atunci cand se ranesc sangereaza mai abundent. De asemenea, pot suferi sangerari nazale regulate.

6. Sete excesiva si urinare frecventa
Este bine ca la examenul medical anual sa testati polidipsia si poliuria, adica sete excesiva si urinarea frecventa, ambele putand indica o boala hepatica, simultan sau succesiv cu o afectiune diabetica.

7. Potrivit specialistilor, durerile frecvente de cap, ameteala, spasmele, iritabilitatea si depresia sunt indicii ale unei afectiuni hepatice.