Exista oameni cu pretentii si studii superioare care mai fac greseli de exprimare si de scriere. Vezi care sunt cele mai frecvente greseli pe care le mai facem in exprimare.

1. “Inopinant”- forma corecta a cuvantului este inopinat si inseamna, conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane (DEX), “neprevazut”, “neasteptat”, o actiune la care nu te gandesti.

2. “Bleumaren”- forma corecta a cuvantului este “bleumarin”. Termenul a fost imprumutat din limba franceza (bleu marine) si precizeaza nuanta de albastru inchis.

3. “Flebete” este forma gresita a cuvantului “feblete” (inclinatie, slabiciune, atractie pe care o simte cineva pentru o persoana, o activitate -DEX 1998). in ultima vreme, specialistii au constatat ca numarul celor care folosesc gresit cuvantul preluat din limba franceza este destul de mare.

4. “Vroiam”. Potrivit Dictionarului ortografic, ortoepic si morfoologic (DOOM), cele doua verbe din limba romana care exprima vointa sunt “a vrea” si “a voi”, nu “a vroi”, deci formele corecte sunt “vream” si “voiam”.

5. “Bacnota”. Corect este “bancnota”, dar foarte multi vorbitori de limba romana folosesc forma gresita atunci cand se refera la banul de hartie.

6. “Repercursiune”- forma corecta este “repercusiune”. Daca in cazul cuvantului “bancnota” multi dintre vorbitori au tendinta sa excluda o litera, in cazul cuvantului “repercusiune” apare in plus, in mod gresit, un R.

7. “Monstra” –forma corecta a cuvantului este “mostra”, dar foarte multi vorbitori de limba romana obisniesc sa foloseasca forma gresita, care include in plus litera N.

8. “Hilar”- forma corecta a cuvantului este “ilar” atunci cand este folosit cu sensul de “amuzant”, “hazliu”. Cuvantul “hilar” are mai multe sensuri, unul dintre acestea este specific anatomiei si se refera la “hil”, “portiunea de la suprafata unui organ pe unde patrund vasele sangvine si nervii” -DEX 2009..

9. “Renumerat” – forma corecta a cuvantului este “remunerate” (a retribui, a plati).

10. “Dragele mele” – formularea corecta este “dragile mele”. Forma feminina a adjectivului “drag” este “draga”, iar pluralul cuvantului este “dragi”, nu “drage”.

11. “Aseaza”. Forma corecta a verbului “a aseza” la indicativ prezent, persoana a III –a, singular, este “asaza”, nu “aseaza”. Conjugam el, ea (se) asaza, nu el, ea (se) aseaza.

12. “Servici”. Acest cuvant nu exista in DEX, forma corecta este “serviciu”.
13. “Nu fii corupt”. Forma corecta este “nu fi corupt”, caci imperativul negativ se formeaza cu infinitivul verbului a fi. Doar forma de conjunctiv negativ a verbului, persoana a II-a, singular, se scrie cu doi ii: “tu sa nu fii “

14. “tigare”. Potrivit DEX, corect este “tigara”, nu “tigare”. Gresit este si “ghiuveta”, forma corecta a cuvantului fiind “chiuveta”.

15. “Mi-ar place” –forma corecta este “mi-ar placea”. Modul conditional- optatitiv se formeaza din terminatiile as, ai, ar, am, ati, plus infinitivul verbului (a placea). Verbele la infinitiv care au terminatia –ea isi pastreaza forma si la conditional-optativ.

Sursa: adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.