Majoritatea oamenilor au avut experienta de a nu vrea sa se ridice dimineata din pat sa mearga la serviciu, fie ca se datoreaza stresului sau volumului mare de munca care ii asteapta. De obicei, acest lucru este doar situational si trece dupa finalizarea unui proiect sau pana la sfarsitul zilei. Cu toate acestea, exista momente atunci cand munca noastra ne provoaca mai mult stres emotional decat in mod normal.
Te-ai intrebat pana acum de ce?
Asta se datoreaza in principalul faptului ca suntem atat de pasionati de ceea ce facem incat avem tendinta de a uita faptul ca lucram un numar mare de ore, luand sarcini extrem de grele si punand o presiune enorma asupra excelentei – toate acestea contribuind la aparitia epuizarii emotionale.
Atunci cand munca este te afecteaza la nivel emotional, aceasta poate provoca o multime de consecinte nefericite si neprevazute. Din fericire, exista modalitati de a stabili cu exactitate daca lucrul respectiv cauzeaza sau nu epuizare emotionala si solutii prin care putem rezolva aceasta problema.
1. Nu vrei sa mergi la munca
Multi oameni au un loc de munca unde ar prefera sa se bucure de o zi frumoasa afara sau sa petreaca timp relaxant acasa. In epuizarea emotionala, detasarea este un sentiment general de deconectare de oameni si de mediul inconjurator. Dar, de asemenea, poate lua forma detasarii emotionale si fizice de la locul de munca si de la responsabilitatile de zi cu zi.
Cu toate acestea, atunci cand munca te epuizeaza emotional, plecatul din casa si mersul la munca poate sa fie simtita ca o batalie in fiecare zi. Numai gandul de a intra in birou sau in magazinul unde lucrati va streseaza.
2. Jobul te face sa te simti anxios
Cand esti la serviciu, te simti nervos si anxios, impreuna cu toate semnele fizice de la o inima care bate rapid pana la ganduri incurcate. Indiferent de cat de mult lucrezi, simti ca esti constant presat sa faci mai mult, sa faci mai bine si nimic nu pare a fi suficient. Sa pleci seara de la serviciu nu este o usurare pentru tine pentru ca stii ca trebuie sa te intorci a doua zi.
3. Iti lipseste motivatia
Atunci cand munca te scurge emotional, motivatia ta de a-ti indeplini sarcinile de zi cu zi scade. Se simte ca si cum trebuie sa te fortezi sa raspunzi la fiecare e-mail sau sa discuti cu fiecare asociat sau client. Chiar si munca de care te-ai bucurat odinioara este dificil de realizat si nimic nu pare sa te ajute.
Sau, asa cum spunea autorul motivational Joe Robinson, “Ceea ce obisnuia sa te motiveze – ambitia, provocarea, mandria, serviciul, chiar si banii – par lipsite de sens. Credinta, in profesie, realizare, in altcineva, este lipsita de sens.”
4. Te imbolnavesti mult mai des
Stresul ne afecteaza foarte mult sistemul imunitar si ne face sa fim mai vulnerabili in fata simptomelor racelii si a altor afectiuni fizice.
Mai mult decat atat, persoanele care sufera de epuizare de multe ori nu au energia necesara pentru a face alegeri de stil de viata sanatos. Acestia pot manca prea mult (sau prea putin), ale alimente nesanatoase sau renunta la exercitiile fizice.
Epuizarea emotionala este un tip de stres, iar atunci cand suntem epuizati emotional de munca, putem suferi simptomele racelilor si dureri mult mai des decat inainte. Se poate simti ca si cum ai avea o raceala la fiecare saptamana.
5. Nici terminarea programului nu te face sa te simti mai bine
Pentru majoritatea oamenilor, terminarea programului si plecatul acasa este o perioada in care acestia pot sa inceapa sa uite de lucru pana a doua zi. Cu toate acestea, atunci cand munca ne epuizeaza emotional, inseamna ca este mult mai probabil sa luati stresul zilei de lucru cu dvs acasa. Cand ajungem acasa ne simtim nelinsititi, raniti si stresati.
Ganduri finale
Multi oameni sunt blocati la un loc de munca care nu le face prea mare placere, dar exista mai multe modalitati de a se descurca in afara de a renunta la job. Desi poate fi o optiune pentru unii oameni, nu este o optiune pentru toata lumea. Cunoscand semnele de a fi drenat emotional la locul de munca iti vei da seama cum sa gasesti cea mai buna solutie.