Acasă Timp liber Cultura Cele 12 cuvinte pe care cei mai multi romani le pronunta gresit!

Cele 12 cuvinte pe care cei mai multi romani le pronunta gresit!

Desi ne straduim sa vorbim corect romaneste, sunt cuvinte pe care le folosim gresit zi de zi, iar asta pentru ca le-am auzit in forma lor gresita de fiecare data: de la parinţi, profesori, prieteni, radio sau TV.
Unele dintre cuvintele folosite gresit in comunicare sunt folosite astfel din ignoranta, obisnuinta sau pur si simplu pentru ca asa le-au invatat sau auzit de la altii.

1. Repercursiune- forma corecta este “repercusiune, dar 90% dintre vorbitorii de limba romana folosesc forma gresita care include un R in plus.
2. tigare – forma corecta a cuvantului este tigara.
3. Servici – forma corecta a cuvantului este serviciu, forma “servici” nu exista in DEX.
4. Inopinant- forma corecta a cuvantului este inopinat si inseamna, conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Romane (DEX), neprevazut, neasteptat, o acţiune la care nu te gandesti.
5. Monstra –forma corecta a cuvantului este mostra, dar 8 din 10 romani adauga sunetul N in acest cuvant.
6. Vroiam – forma corecta a cuvantului este voiam sau vream. in limba romana nu exista verbul a vroi. Asadar vroiam este o combinatie a celor doua verbe deja existente in limba romana: voiam+vream.
7. Aseaza – forma corecta este asaza si nu aseaza, putina lume stie ca forma verbului a aseza, la persoana a treia este asaza.
8. Examen – foarte multi romani folosesc in vorbire forma ”ecsamen” in loc de “egzamen”.
9. Chibrite – forma corecta este chibrituri.
10. Bacnota – forma corecta este bancnota, dar foarte mulţi vorbitori de limba romana folosesc forma gresita.
11. Flebeţe – forma corecta a cuvantului este febleţe – cuvant ce desemneaza inclinaţie, slabiciune, atracţie pe care o simte cineva pentru o persoana. (DEX 1998).
12. Ultimile – forma corecta este ultimele, arata ampress.