Acasă Stirile zilei Stiinta Cel mai vechi CALENDAR ASTRONOMIC din lume scoate la lumina cele mai...

Cel mai vechi CALENDAR ASTRONOMIC din lume scoate la lumina cele mai PICANTE DETALII ale omenirii! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cel mai vechi calendar astronomic din lume, mecanismul stravechi Antikythera are o vechime de peste 2.000 de ani si a fost descoperit pe o epava in largul coastelor Greciei, in anul 1901.

Cu ajutorul ciudatului obiect, grecii puteau calcula cu precizie eclipsele, miscarea planetelor si puteau stabili datele la care erau organizate Jocurile Olimpice.

Acum, Christian Carman, istoric la Universitatea Quilmes din Argentina si fizicianul James Evans de la Universitatea Puget Sound din SUA au analizat in detaliu fragmente din acest dispozitiv. Astfel, ei au aflat ca mecanismul a functionat prima data cu o suta de ani inainte de data calculata initial. Mai exact, calculatorul fusese pornit pe 12 mai 205 i.e.n. Cercetatorii au aflat acest lucru comparand miscarile mecansimului cu documentele babiloniene care inregistrau eclipsele.

Un alt detaliu interesant aflat in urma acestui studiu este ca mecanismul nu se bazeaza pe trigonometria greceasca, asa cum credeau initial expertii. Primele inscriptii dateaza din jurul anilor 100-150 i.e.n., perioada in care trigonometria greceasca nu exista. Este posibil ca tehnologia sa se fi bazat pe alte matematici, probabil pe cea babiloniana, cred cercetatorii.

In anul 1901, o echipa de scafandri a gasit pe fundul marii, langa mica insula greceasca Antikythera, epava unei corabii scufundate. Printre obiectele scoase din adancuri s-a numarat si un dispozitiv ciudat. Desi, initial, s-a crezut ca era un instrument de navigatie, arheologii au concluzionat ca este vorba despre un calendar astronomic extrem de complicat, un „computer” antic pentru calcule de astronomie.

Intre 1900 si 1901, scafandrii greci au scos la lumina o serie de artefacte uimitoare, inclusiv arme, bijuterii, mobilier sau statui care au ajuns apoi la Muzeul de Arheologie din Atena. Insa descoperirea cea mai importanta a grecilor a fost acest dispozitiv, despre care istoricii au spus ca ar fi fost facut de filosoful Posidonius sau de celebrul Arhimede.

Oamenilor de stiinta le-a luat peste o suta de ani ca sa decodeze mecanismele interioare in final dispozitivul dezvaluind un ceasornic sofisticat folosit pentru calcule in astronomie.

Partea din fata a dispozitivului are inscriptii in greaca veche, acestea continand lunile anului si semnele zodiacale, dar si indicatii astronomice privind pozitia unor stele.

Jacques-Yves Cousteau a vizitat epava pentru ultima oara in 1978, dar nu a gasit nicio ramasita suplimentara a Mecanismului Antikythera, scrie Wikipedia. Profesorul Michael Edmunds de la Universitatea Cardiff, care a condus cel mai recent studiu al mecanismului, a declarat:

„Acest aparat este pur si simplu extraordinar, singurul lucru de acest gen. Designul este frumos, astronomia sa este riguroasa… Cine a facut mecanica acestui lucru a facut-o extrem de atent… in termeni de valoare istorica consider ca acest mecanism este mai valoros decat Mona Lisa”.

 

VEZI FILMUL IN PAGINA URMATOARE>>>>>