Acasă Cultura Cinemagia Cel mai valoros poster de film din lume, scos din nou la...

Cel mai valoros poster de film din lume, scos din nou la licitatie

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un poster al celebrului film „Metropolis”, regizat de Fritz Lang, ce detine titlul de cel mai scump afis vandut vreodata va fi scos din nou la licitatie, scrie The Guardian.

Posterul a fost pictat de artistul german Heinz Schulz-Neudamm in 1927 pentru a promova pelicula cutremuratoare, pe atunci, a lui Fritz Lang despre un viitor distopic desfasurat in anul 2000. Posterul este unul dintre singurele patru care mai exista si a fost cumparat de colectionarul Kenneth Schacter pentru 690.000 de dolari, suma ce momentan detine recordul.

Opera de arta a lui Lang, adaptata dupa cartea cu acelasi nume scrisa de sotia sa, Thea von Harbou, a ramas un exemplu al cinematografiei germane timpurii si a servit drept sursa de inspiratie pentru intregi generatii de scriitori si regizori de filme SF, precum Aldous Huxley sau Ridley Scott.

Posterul o infatiseaza pe femeia artificiala, Robotul, care in film este folosita de un om de stiinta nebun pentru a seduce o rasa de muncitori de sub pamant cu scopul de a porni o revolutie. Imaginea a devenit definitorie pentru „Metropolis”, desi in acea perioada au fost folosite si alte afise pentru promovarea filmului.

Fostul proprietar a declarat ca posterul nu valoreaza mai mult de 250.000 de dolari, dar a fost pus la vanzare pentru 850.000, iar expertii considera ca ar putea fi primul afis vandut pentru mai mult de un milion de dolari pe piata libera.