Acasă Stirile zilei Stiinta Cel mai mare sistem solar cunoscut: O planeta are nevoie de aproape...

Cel mai mare sistem solar cunoscut: O planeta are nevoie de aproape un milion de ani pentru a orbita in jurul unei stele

Detailed weather map of a brown dwarf.
Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oamenii de stiinta au descoperit cel mai mare sistem solar cunoscut, compus dintr-o planeta mare care are nevoie de aproape un milion de ani pentru a orbita in jurul unei stele, potrivit BBC.

Conform unui anunt facut de Societatea Astronomica Regala din Marea Britanie, planeta 2MASS J2126-8140, asa cum a fost denumita de cercetatori, formeaza impreuna cu o stea-mama cel mai mare sistem solar descoperit pana acum. Corpul gigant al planetei, compus din gaz, cu o dimensiune de 12 pana la 15 ori mai mare decat Jupiter, s-ar afla la aproximativ 1.000 de miliarde de kilometri de stea, orbita ei fiind de 140 de ori mai mare decat cea a planetei Pluto in jurul Soarelui.

Doar cateva astfel de perechi stea-planeta cu o miscare orbitala atat de vasta au fost descoperite in ultimii ani de oamenii de stiinta, noteaza independent.

„Am fost surprinsi sa descoperim o planeta cu o masa atat de mica atat de indepartata de steaua ei”, a declarat dr. Simon Murphy, de la Universitatea Nationala din Australia (ANU).

„Nu exista nicio posibilitate ca acest sistem solar sa se fi format in mod similar cu sistemul nostru, dintr-un urias disc gros de gaze si praf”, a mai spus dr. Simon Murphy.

Acest sistem solar este de aproape trei ori mai mare decat ultima pereche descoperita de stea centrala si planeta ce o orbiteaza.

Sistemul gigant a fost detectat dupa ce savantii au examinat stelele tinere si pe cele pitice din apropierea Pamantului. Dupa ce s-a descoperit ca steaua si planeta se aflau la o distanta similara fata de Pamant – aproximativ 100 de ani lumina – si s-a comparat miscarea in spatiu a amandurora, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca se misca impreuna.

„Putem sa speculam ca s-au format in urma cu 10 pana la 45 de milioane de ani dintr-un filament de gaz care le-a impins in aceeasi directie”, a explicat Simon Murphy. „Nu trebuie sa fi existat intr-o atmosfera foarte densa. Sunt atat de subtil legate, incat orice alta planeta din apropiere le-ar fi perturbat cursul orbital”, a adaugat cercetatorul.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentCimentul care topeste zapada si gheata!
Articolul următorCum a scapat omenirea de o noua era glaciara! Adevarul din spatele puterii geologice