30 la suta dintre persoane sufera din cauza ficatului gras, adica a acumularii unei cantitati mari de grasime in ficat. Medicii pun acest diagnostic la persoanele la care grasimea in exces de la nivelul ficatului se situeaza intre 5 si la 10 la suta din volumul ficatului.

Factorii de risc ai ficatului gras sunt greutatea in exces, dislipidemiile, diabetul, excesul de grasime abdominala si nivelul crescut al trigliceridelor. In multe cazuri, excesul de grasime din ficat nu da simptome, dar exista si pacieni care se confrunta cu o senzatie acuta de oboseala si o vitalitate scazuta.

In timp, pacientii cu ficat gras pot dezvolta un proces inflamator la nivelul ficatului si ciroza. Insa consecintele pot fi dintre cele mai grave, mortalitatea fiind crescuta in randul pacientilor care fac diabet si boli cardiovasculare, asociate ficatului gras. Terapii medicamentoase nu prea exista pentru aceasta problema, de aceea schimbarile in stilul de viata raman singura solutie pentru ameliorarea bolii, scrie oanacuzino.

Pentru ca ficatul gras reprezinta o problema de sanatate atat de frecventa, specialistii de la Centrul Medical din Tel Aviv i-au studiat mecanismul si au ajuns la concluzia ca exercitiile fizice moderate, facute la aparatele de la sala de fitness, pot duce la scaderea cantitatii de grasimi periculoase din ficat. Si antrenamentele aerobice au acelasi rezultat, insa de cele mai multe ori acestea sunt greu de efectuat de persoanele cu probleme de sanatate.

Pentru a analiza impactul sportului asupra ficatului gras, un grup de cercetatori israelieni a analizat starea de sanatate a 82 de persoane cu varstele cuprinse intre 20 si 65 de ani, diagnosticate cu ficat gras. O parte dintre pacienti au respectat un program de antrenament de 3 sesiuni saptamanale a 40 de minute. Iar celalalt grup nu a facut schimbari majore in stilul de viata, ci doar a continuat sa respecte medicatia si recomandarile medicului.

La finalul unui program de trei luni, medicii au constatat prin ecografii ca persoanele care facusera sport aveau un nivel de grasime mai scazut in ficat. In plus, antrenamentul fizic de la sala de fitness a dus la imbunatatiri considerabile ale nivelului de colesterol, prin scaderea productiei acestuia la nivelul ficatului.

Concluzia cercetarii este ca pacientii cu ficat gras ar trebui sa faca miscare, sa respecte un regim de viata sanatos si sa evite excesul ponderal pentru a scadea riscul de inflamatie hepatica si ciroza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.