O sticla cu vin dintr-un sarcofag roman din piatra, de la jumatatea secolului al IV-lea, a fost descoperita intr-o podgorie de langa Speyer, Germania, in 1867.

De atunci, a inceput sa atraga atentia istoricilor si cercetatorilor, devenind cea mai veche sticla de vin din lume. Aceasta dateaza intre anii 325 si 359 d.Hr si a fost descoperita in timpul unor sapaturi la un mormant apartinand unui nobil roman.

Sticla se afla in Muzeul de Istorie din Speyer si este intotdeauna expusa in acelasi loc, in camera Tower. Cantareste 1,5 litri, iar provenienta vinului a devenit subiectul multor speculatii.

Cercetatorii cred ca cea mai mare parte a continutului de etanol s-a pierdut, insa, potrivit analizelor, cel putin o parte din acest lichid este vin pur. Potrivit istoricilor, licoarea ar fi fost diluata cu un mix de plante, scrie A1.

Sticlele de vin au fost pastrate in mod adecvat, utilizandu-se un amestec gros de ulei de masline, care a fost utilizat impreuna cu un sigiliu de ceara groasa pentru a sigila recipientul.

Oamenii de stiinta au incercat sa obtina permisiunea de a analiza pe deplin continutul sticlei, insa, incepand din 2011, a ramas nedeschisa.

Astfel, orice analiza detaliata nu este posibila in acest moment. Interactiunea lichidului cu mediul exterior ar putea deteriora calitatea continutului.