Acasă Multimedia Fotogalerie Cea mai veche asezare din Europa, descoperita in Romania! Uriasii mancau carne...

Cea mai veche asezare din Europa, descoperita in Romania! Uriasii mancau carne cruda!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O cercetare inceputa acum patru ani a dat roade in sensul in care s-a descoperit cea mai veche asezara umana din Europa (de acum circa 9.000 de ani) la Schela Cladovei, Drobeta Turnu Severin.

Descoperirile initiale de la Schela Cladovei au fost facute in anii 60, mai exact in anii 1964-1965, cand un colectiv de cercetare care trebuia sa verifice aceasta zona din Regiunea Portilor de Fier a gasit aici material arheologic, care la momentul respectiv era reprezentat doar descoperiri de factura neolitica.In urma sapaturilor efectuate ceva mai tarziu, incepand din 1965-1966, s-au descoperit si artefacte mai vechi dintr-o perioada anterioara neoloticului; este vorba de epipaleolitic sau, dupa parerea altor specilisti, mezolitic, al caror vechime se ridica undeva la 10.000-11.000 de ani, ceea ce s-a confirmat intr-o oarecare masura si printr-o serie de analize cu carbon 14, realizate pe o serie de materiale organice prelevate de acolo din asezarea de la Schela Cladovei.

„Si dupa cum este cunoscut faptul ca aceste analize cu carbon 14 reprezinta pentru perioada preistorica cele mai importante metode prin care se poate data, atunci majoritatea specialistilor au fost de acord ca asezarea de la Schela Cladovei este printre cele mai vechi asezari umane din Europa, daca nu cea mai veche, in sensul de asezare stabila. Adica este vorba despre o asezare unde o comunitate umana si-a intemeiat primele locuinte, locuinte care au si fost descoperite in urma cercetarilor efectuate in perioada urmatoare fiindca incepand cu anii 60 si pana in zilele noastre aproape an de an, cu exceptia catorva campanii, la Schela Cladovei s-au facut sapaturi”, spune Marin Neagoe Iulian, muzeograf la Muzeul Regiunii Portilor de Fier.

Lucrarile coordonate de profesorul Boroneant

Inca de la debutul acestor sapaturi, lucrarile au fost coordonate de un reprezentat al Institului de Arheologie din Bucuresti. Este vorba de renumitul arheolog Vasile Boroneant, doctor in istorie, iar dupa anul 2000, continuate de asemenea, de un alt reprezentat al Institului si apoi de fiica domnului profesor Boroneant, de Adina Boroneant, in parteneriat cu Muzeul Regiunii Portilor de Fier.

Prestigioasa institutie muzeala din Drobeta Turnu Severin colaboreaza, de altfel, de multi ani cu Institutul de Arheologie „Vasile Parvan” din Bucuresti in ceea ce priveste santierul arheologic de la Schela Cladovei si nu numai.

„Institutul de Arheologie «Vasile Parvan» este partenerul nostru la santierele importante din judetul Mehedinti. In primul rand colaboram de foarte mult timp pentru a realiza cercetarea de la amfiteatrul roman, dar in acelasi timp suntem colaboratorii dumnelor si in ceea ce priveste cercetarea de la Schela Cladovei cu cea mai veche asezare omeneasca din Europa. Evident ca este o cercetare care neintereseaza pentru ca se desfasoara pe teritoriul judetului Mehedinti, dar este un bun castigat la nivel european. De aceea, universitatile si institutiile de profil sunt interesate si cred ca in masura in care lucrarile de cercetare vor avansa vor atrage atentia si altor prestigioase institutii”, spune Doinita Chircu, managerul Muzeului Regiunii Portilor de Fier din Drobeta Turnu Severin.

Vezi pe pagina urmatoare cum aratau locuintele >>>