Instagramul a fost cotata drept cea mai periculoasa retea sociala in ceea ce priveste efectul pe care utilizarea ei il are asupra sanatatii mintale a tinerilor. Este rezultatul unui studiu realizat la inceputul anului curent, in care au fost chestionati 1.500 de adolescenti si tineri cu varsta cuprinsa intre 14 si 24 de ani, utilizatori infocati ai social media.

The Royal Society for Public Health, alaturi de Young Health Movement, organizatii care activeaza in Marea Britanie au chestionat, in primele luni ale anului 2017, 1.500 de adolescenti si tineri cu varsta cuprinsa intre 14 si 24 de ani. Ei au primit intrebari legate de utilizarea social media.

Tinerii au fost rugati sa completeze chestionare in care sa acorde un punctaj aferent modului in care fiecare retea sociala afecteaza o serie de 14 probleme de sanatate si stare de bine, cum ar fi anxitetatea, depresia, singuratatea, somnul, bullyingul si frica de a nu fi la curent cu noutatile, potrivit gandul.info.

Potrivit punctajelor primite de la participanti, Instagramul a fost catalogat drept avand efectul cel mai nociv. Platforma foto a fost „gasita vinovata” de faptul ca afecteaza perceptiile asupra imagini despre propriul corp, creste frica de a nu fi la curent si are un efect negativ asupra calitatii somnului.

In ceea ce priveste punctele forte ale Instagramului, acesta a primit punctaje pozitive la capitolul exprimarea sinelui, formarea identitatii si constructia unei comunitati.

Snapchat este a doua cea mai periculoasa platforma, avand ca puncte slabe teama de a nu fi la curent cu noutatile si bullyingul, insa fiind buna pentru exprimarea sinelui.

Facebook s-a situat la mijlocul clasamentului, reteaua fiind catalogata drept daunatoare somnului si prezentei bullyingului. Efectele pozitive ale utilizarii Facebookului sunt acelea ca reteaua este un instrument pentru intermedierea suportului emotional si pentru constructia unor comunitati stabile.

Twitterul a fost plasat pe locul al doilea in ceea ce priveste cele mai putin periculoase retele, insa nici aceasta retea nu este lipsita de efecte negative, in special in ceea ce priveste modul in care afecteaza calitatea somnului, scrie bzi.

YouTube a fost singura platforma social media care a primit in mare parte efecte pozitive asupra sanatatii mintale, fiind singurul site care a primit punctaje peste limita pozitivului la toate intrebarile alese de cercetatori. Singurul efect negativ identificat in cazul platformei video a fost faptul ca afecteaza calitatea somnului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.