Auriculoterapia este o disciplina terapeutica recunoscuta de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, astfel daca facem un exercitiu de gandire vom observa ca atunci cand vrem sa calmam un copil ducem mana automat, instinctiv, spre urechea lui, si nu degeaba, pentru ca pe lobul urechii se regasesc nervozitatea si agresivitatea.

In cursul anilor 1950, un medic, doctorul Paul Nogier fondeaza o teorie pe ipoteza ca urechea simbolizeaza un fetus cu capul in jos. El cartografiaza 30 de puncte principale care corespund organelor si diferitelor parti ale corpului.

Baza metodei de auriculoterapie este faptul ca, pe pielea urechii sunt mai mult de 200 de puncte biologic active, fiecare dintre ele raspund pentru functia unui anumit organ sau sistem de organe ale corpului uman.

Pavilionul urechii ar prezenta o analogie cu fetusul: lobul corespunde capului, conca corespunde abdomenului, marginea corespunde coloanei vertebrale. Stimularea punctelor reflexe ar permite astfel tratarea tulburarilor functionale. Auriculomedicina, o forma mai extrema a auriculoterapiei, utilizeaza aceasta stimulare ca pe un mijloc de diagnosticare, controland simultan reactia pulsului.

Indicatii:

Auriculoterapia in sens larg (medicina traditionala chineza sau Nogier) cunoaste mai multe registre de indicatii: ajutor in renuntarea la fumat, tratarea durerilor, reglarea tulburarilor sistemului nervos vegetativ (care regleaza in special respiratia, digestia, excretiile si circulatia). Totusi, in medicina traditionala chineza, stimularea punctelor de acupunctura ale urechii este folosita in multe alte situatii, conform diagnosticului stabilit de practician.

Auriculoterapia se foloseste foarte mult la tratarea persoanelor obeze si asta pentru ca, fixand acele pe puncte specifice, vointa clientului de a rezista tentatiei de a manca, creste (prin inhibarea poftei de mancare) Chiar daca pare o modalitate simpla pentru pierderea kilogramelor in plus, trebuie constientizat faptul ca nu exista slabire rapida, fara un minimum de efort din partea pacientului.

Te-ai duce la o consultatie?

Practicianul cauta localizarea precisa a punctelor, cu un detector electric. El foloseste apoi diferite mijloace pentru a le stimula: exersand o apasare cu degetele, cu un ac, cu ajutorul unei raze laser sau asezand niste micro-varfuri montate pe un adeziv. In acest ultim caz, varfurile raman pe loc timp de mai multe zile. Aceasta tehnica este de multe ori folosita pentru a preveni efectele negative ale stresului (in asteptarea unui concurs, a unei reprezentatii etc.) sau pentru a facilita renuntarea la tutun.

Contraindicatii:

Auriculoterapia nu cunoaste o contraindicase majora, cu exceptia sarcinii, in timpul careia anumite puncte nu trebuie stimulate.

Vezi pe pagina urmatoare cum poti invinge depresia >>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.