Un studiu publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), pune sub semnul intrebarii practica medicala actuala. Potrivit cercetatorilor in momentele dinaintea mortii creierul indeplineste un rol mai important decat inima, scrie Live Science.

Cercetatorii sustin ca incetarea batailor inimii duce la oprirea circulatiei sangvine, iar creierul si celelalte organe mor in succesiune rapida, in lipsa oxigenului. Acest nou studiu contrazice aceasta teorie.

O echipa de cercetatori a desfasurat un experiment pe cobai, in care au urmarit activitatea cardiaca si pe cea cerebrala in momentele dinaintea mortii rozatoarelor din cauza lipsei de oxigen. Ei au descoperit ca, in acele momente, creierul transmite o furtuna de semnale chimice spre inima. Dupa ce au blocat transmiterea acestor semnale de la creier spre inima, cercetatorii au observat ca soarecii au supravietuit un timp mai indelungat.

Daca un proces similar se intampla si in cazul oamenilor, ar fi posibila cresterea sanselor de supravietuire ale unui pacient prin stoparea semnalelor transmise de creier spre inima, conform studiului publicat de PNAS.

„In mod natural, oamenii s-au concentrat asupra inimii, gandindu-se ca, daca salveaza inima, vor salva si creierul. Trebuie oprita comunicarea chimica dintre creier si inima pentru a putea salva inima”, a declarat co-autoarea acestui studiu, Jimo Borjigin, neurolog la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii din Michigan.

Borjigin a precizat ca aceasta descoperire „este contrara aproape oricarei practici medicale de urgenta”.

In fiecare an, peste 400.000 de americani sufera stop cardiac. Chiar daca primesc tratament medical imediat, rata de supravietuire este de aproximativ 10%, conform American Heart Association.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.