Se spune ca ochii sunt oglinda sufletului, iar un psiholog italian a descoperit ce se intampla daca privesti 10 minute in ochii altcuiva.

Un grup de 20 de persoane au acceptat sa participe la studiul italianului Giovanni Caputo, de la Universitatea din Urbino. Acesta le-a cerut voluntarilor sa stea fata in fata, la o distanta de 1 metru una de cealalta, si sa se priveasca ochi in ochi pentru 10 minute. In urma acestei experiente, starea de constiinta a tuturor participantilor la studiu s-a alterat, scrie descopera.ro.

Acestia au trait experiente ciudate in afara corpului, au avut halucinatii cu monstri, cu rudele lor si cu propriul chip pe care incepeau sa il vada in locul chipului persoanei pe care o priveau in ochi.

„Descrierile participantilor au fost despre deformari ale fetei partenerului; vedeau fetele parintilor decedati sau inca in viata; vedeau chipuri arhetipale de femei batrane, copii sau portretul unui stramos; vedeau fete de animale, cum ar fi pisica sau un leu si chiar animale fantastice, precum monstri”, a declarat Giovanni Caputo.

In incapere, lumina era destul de puternica astfel incat participantii sa poata vedea cu usurinta trasaturile fetei si sufiecient de slaba astfel incat perceptia culorilor sa le fie diminuata.

La sfarsitul celor 10 minute de experiment, participantii la studiu au fost rugati sa raspunda unor chestionare. Una dintre intrebari se referea la „simptomele disociative”.

Disocierea este un termen folosit in psihologie pentru a descrie o intreaga gama de experiente psihologice care fac o persoana sa se simta detasata de ceea ce este in jurul sau: pierderea memoriei, a vedea totul in culori distorsionate, sau a simti ca lumea nu este reala, pot fi provocate de abuz sau trauma, uneori si de experiente placute; de asemenea, droguri ca LSD-ul, alcoolul sau ketamina provoaca astfel de stari. In urma studiului psihologului italian s-a demonstrat ca si privitul ochi in ochi ne poate face sa traim aceste experiente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.