Acasă Stirile zilei Stiinta Ce se intampla daca inghitim GUMA DE MESTECAT?

Ce se intampla daca inghitim GUMA DE MESTECAT?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cu siguranta ai auzit mereu atentionari de genul „daca inghiti guma de mestecat, aceasta va ramane in sistemul digestiv pentru aproape un deceniu.”

Daca te uiti la ingrediente, un amestec delicios de compusi nedigerabili, cu siguranta pare posibil.

Cele mai grave cazuri

Un articol publicat in 1998 in revista Pediatrics prezinta trei cazuri in care copiii au avut nevoie de interventie dupa ce au inghitit guma de mestecat. Prima poveste a fost despre un baiat de patru ani si jumatate, care a fost dependent de mestecat de la varsta de 2 ani. In final, parintii sai l-au dus la control pentru a obtine ajutor, intrucat ajunsese deja la 7 gume de mestecat pe zi. In cazul lui, masa de guma a creat un blocaj, medicii fiind nevoiti sa le extraga manual.

Urmatorul caz prezenta tot un copil de patru ani, care primea drept recompensa de la parinti guma de mestecat de mai multe ori pe zi. Acesta inghitea guma din gura imediat ce primea una noua. In final, aceste gume s-au format intr-o „masa multicolora rectala”, care a trebuit extrasa.

Povestea finala vine de la un consumator regulat de guma de mestecat, o fetita care a decis sa-si condimenteze „hrana” prin adaugarea a patru monede la guma mestecat. „Produsul” a trebuit sa fie extras printr-un sistem special.

Ce se intampla in cele mai multe cazuri: Putine motive de ingrijorare

Toti am inghitit accidental cateva tipuri de guma de mestecat, dar este foarte putin probabil ca ele sa se fi lipit de burta noastra. Este posibil ca bucatile de cauciuc sa fi zabovit un pic mai mult in sistemul nostru digestiv decat, sa spunem, un milkshake, dar chiar si aceasta intarziere este discutabila. Motivul: stomacul este, in fapt, un sistem foarte eficient in a impinge mai departe alimentele ingerate, digerate sau nedigerate.

Mare parte din ceea ce constituie o guma de mestecat se incadreaza in categoria „nedigerabil”. Saliva este implicata in primii pasi privind digestia alimentelor si poate penetra anumite alimente, dar in cazul gumei, un amestec natural de guma si rasina (circa 30% din guma), saliva nu are mare succes.

Dar muschii stomacului se contracta si se relaxeaza, ca o rama, fortand lucrurile pe care le inghitim sa-si continue drumul print tractul digestiv.

Sursa: scientia.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos