Acasă Stirile zilei Stiinta Ce se intampla cu cooperarea spatiala ruso-americana in contextul crizei din Ucraina!?

Ce se intampla cu cooperarea spatiala ruso-americana in contextul crizei din Ucraina!?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ascutirea relatiilor dintre Rusia si SUA genereaza o intrebare legitima cu privire la prezentul si viitorul cooperarii dintre cele doua natiuni in domeniul spatial. Oficialii NASA (Charles Bolden), sustin ca la acest moment cooperarea dintre Statele Unite si Rusia in programul Statiei Spatiale Internationale (ISS) decurge normal, in pofida crizei ucrainene.

„Pentru moment, relatiile noastre cu rusii decurg normal. Parteneriatul dintre Statele Unite si Rusia pentru spatiu ramane intact, a declarat el, raspunzand unei intrebari legate de impactul crizei din Ucraina asupra cooperarii spatiale americano-ruse. Astronautii nostri isi continua antrenamentul in Orasul Stelelor (in apropiere de Moscova), iar unul dintre astronautii americani aflati la bordul ISS urmeaza sa se intoarca la sfarsitul lunii”, a continuat Bolden.

In functie de evolutia situatiei din Ucraina, NASA este pregatita sa ia masuri, a precizat Bolden. „Dar, pentru moment, nu vedem niciun motiv sa o facem”, a subliniat el.

Incepand din iulie 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele rusesti Soyuz – care au trei locuri – pentru a-si trimite astronautii la bordul ISS si plateste Rusiei suma de 50 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

In proiectul de buget pe anul 2015, supus marti in Congres, administratia presedintelui Barack Obama solicita 848 de milioane de dolari pentru un parteneriat cu sectorul privat american, intre care grupurile Boeing si Space X, privind dezvoltarea unor capsule care sa poata transporta astronauti la bordul ISS si sa puna capat pana la orizontul lui 2016 dependentei Statelor Unite de Rusia.

Grupul american de zboruri private spatiale American Spaceflight Federation s-a felicitat marti, intr-un comunicat, in legatura cu proiectul de buget propus pe anul 2015, care, potrivit companiei, arata „sprijinul continuu al administratiei Obama pentru zborurile spatiale comerciale”.