Acasă Stirile zilei Stiinta Ce sarbatorim, de fapt, pe 9 Mai

Ce sarbatorim, de fapt, pe 9 Mai

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ziua de 9 Mai are dubla daca nu chiar tripla semnificatie in Europa. Pentru cea mai mare parte, mai ales in UE, este sarbatoarea Europei. In tarile fostei URSS, 9 Mai este ziua Victoriei asupra Germaniei hitleriste. In Romania insa, 9 Mai este asociata cu un alt eveniment important in istoria moderna: Discursul de declarare a independentei Romaniei citit in Parlament de Mihail Kogalniceanu (1877).

Astazi, se implinesc 137 de ani de cand Romania si-a castigat „libertatea”.

Cel care a citit Declaratia de Independenta in Adunarea Deputatilor a fost Mihail Kogalniceanu. Romania a semnat, in data de 4 aprilie 1877, Conventia cu statul rus in contextul in care in Balcani se prefigura conflictul dintre Imperiul Otoman si cel Tarist.

Mai exact, in calitate de ministru de Externe in Guvernul Ion Bratianu, Kogalniceanu a fost responsabil pentru intrarea tarii in razboiul ruso-turc din 1877-1878 de partea Rusiei, ocazie cu care si-a declarat independenta.

Impreuna cu Rosetti si Bratianu, a sustinut trecerea trupelor rusesti prin tara si, in aprilie 1877, l-a convins pe Carol sa accepte alianta cu Rusia, contrar sfatului initial al Consiliului de Coroana.

Discursul lui Kogalniceanu din 9 mai 1877 din fata Parlamentului a aratat ca Guvernul roman considera ca tara a renuntat la suzeranitatea otomana. A doua zi, a fost votata declaratia de independenta, pe care principele Carol a acceptat-o.

Peste 10.000 de romani au cazut in Razboiul de Independenta (1877-1878).