Expertul in nutritie si autor al cartii ‘Tú eres tu medicina’ (Tu esti medicamentul tau), Ata Pouramini, ofera cateva sfaturi fundamentale pentru a nu se neglija alimentatia in timpul verii, relateaza site-ul infosalus.com.
Ce se mananca in concediu?
In timpul vacantei este mai probabil sa nu se manance acasa, ceea ce ingreuneaza mentinerea unei diete sanatoase. Pentru astfel de situatii, Ata Pouramini stabileste un meniu ideal.
Pentru felul intai, sugereaza o salata de ‘frunze’ verzi, care invioreaza, hidrateaza, aduce minerale si vitamine si nu ingrasa. La felul doi, si mai ales daca vacanta se desfasoara la plaja, expertul recomanda sardele, ansoa si macrou. Acest tip de peste, bogat in omega-3, este benefic pentru sistemul nervos si pentru odihna, facilitand un somn mai bun. Iar ca desert, in loc de inghetata sau prajitura, Ata Pouramini opteaza pentru cateva bucati de ananas. Acesta este un aliment diuretic care ajuta la prevenirea retentiei de lichide, o problema ce se agraveaza pe timpul verii si mai ales in cazul femeilor, scrie Agerpres.
Ce se poate ciuguli intre mese?
Pentru a se evita aperitivele mai putin sanatoase ori cu un inalt continut de grasimi, se recomanda ca totdeauna sa fie la indemana o banana. Bananele au hidrati de carbon si zahar natural care dau un spor de energie. in plus, nivelurile inalte de potasiu ajuta la reglarea nivelurilor de apa din organism si la evitarea deshidratarii.
Semintele de floarea-soarelui constituie alta optiune pentru a ‘ciuguli’ ceva intre mese. Sunt bogate in vitamina E, care functioneaza ca un puternic antibacterian si antiviral, intarind sistemul imunitar. in plus, este antioxidant, ceea ce ajuta in lupta impotriva imbatranirii.
Bauturile racoritoare indulcite cu zahar sunt de evitat, mai ales pentru ca favorizeaza obezitatea, nu sunt sanatoase si nu hidrateaza corect. in locul lor, o sticla de apa va asigura hidratarea corecta si va ajuta la evitarea constipatiei pe care o pot cauza schimbarile de loc si dieta. Se recomanda ca totdeauna sa fie o sticla de apa la indemana.
Ce se mananca acasa?
La intoarcerea din concediu, trebuie sa se umple camara cu alimente bogate in fibre, ca orezul si pastele integrale, care contribuie, de asemenea, la mentinerea unor niveluri de glucoza stabile si inlatura nevoia de a ‘ciuguli’ ceva intre mese.
Pe de alta parte, este important sa existe in frigider avocado, pepene galben si pepene verde. Aceste trei alimente favorizeaza hidratarea, ceea ce este foarte important pe timp de vara. Avocado, bogat in vitamina E, poate fi consumat in salate. Pepenele galben si cel verde sunt ideale pentru copii, pentru ca aduc vitamina C, care ajuta la mentinerea unui sistem imunitar sanatos si puternic. Gustul dulce al acestor fructe le transforma intr-un desert ideal pentru vara.
Ata Pouramini recomanda, de asemenea, pieptul de curcan, care contine un aminoacid numit triptofan, precursor al serotoninei, hormonul fericirii.