Oamenii care nu dorm suficient sunt expusi de patru ori mai mult riscului de a raci decat cei care beneficiaza un somn odihnitor, arata un studiu efectuat pe 164 de voluntari.

Acesti voluntari au acceptat sa fie expusi unor virusuri ai racelii si carora le-au inregistrat obisnuintele de somn. Subiectii au fost supusi in prealabil unui control medical si au raspuns mai multor intrebari pentru ca oamenii de stiinta sa poata avea in vedere anumiti factori precum stresul, caracterul sau consumul de alcool si de tigari, relateaza Agerpres.

Cercetatorii Oamenii de stiinta de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF), au tinut cont de varsta persoanelor, de nivelul lor de stres, de rasa, de educatie, de venituri, de faptul de a fi fumator sau nu. Cu toti acesti parametri avuti in vedere, cantitatea de somn era cel mai important factor care a influentat riscul de a raci.

Rezultatele au aratat ca persoanele care dormisera mai putin de sase ore pe noapte in saptamana precedenta prezentau de 4,2 ori mai multe riscuri de a raci decat cele care beneficiasera de nopti de somn de peste sapte ore.

Voluntarii care dormisera mai putin de cinci ore pe noapte erau expusi chiar de 4,5 ori mai mult riscului de a se imbolnavi.

Studii precedente au subliniat legaturile intre lipsa de somn si unele boli cronice, moarte prematura, riscuri crescute de boala sau de accidente rutiere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.