Acasă Life Ce nume prefera romanii! Vezi semnificatiile celor mai populare nume romanesti!

Ce nume prefera romanii! Vezi semnificatiile celor mai populare nume romanesti!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Numele pe care copilul il primeste la botez are o semnificatie aparte si va fi purtat cu mandrie toata viata.

Numele cu care romanii isi boteaza fiii si fiicele sunt cele de sfinti,arhangheli sau apostoli ai Bisericii ortodoxe. Parintii isi doresc ca micutii sa aiba o entitate cu rol protector-si mai vor ca cel botezat sa isi serbeze,de-a lungul vietii,si o zi onomastica,in afara zilei de nastere. De cele mai multe ori,copiii primesc doua sau chiar trei prenume,dintre care cel putin unul este cel al unui personaj din Biblie.

Top 5 nume feminine

Maria

Acest nume de fata este la loc fruntas,fiind cel mai indragit de locuitorii Romaniei. Este cel purtat de Maica Domnului si e de sorginte ebraica,Miriam,sau aramaica,Maryam. Se traduce prin „cea iubita“. Cele care poarta acest nume sunt purtatoare de dragoste,ocrotire si smerenie.

Elena

Vine din limba greaca,Eleni,si inseamna „raza soarelui“ sau „torta“. Mama lui Constantin cel Mare,crestinatorul Romei,se numea astfel,la fel si eroina legendelor grecesti,Elena din Troia. Numele ii ofera purtatoarei intuitie,sensibilitate si o natura idealista, scrie click.

Ioana

Vine de la evreiescul „Yohanan“,care inseamna „Dumnezeu este milos“ sau „binecuvantarea Domnului“. Cele botezate astfel sunt firi vesele,vorbarete,romantice si prietene de nadejde.

Sofia

De cativa ani,a aparut moda ca fetitele sa fie botezate astfel, probabil datorita personajului de desene animate, Printesa Sofia. Numele e de origine greaca si semnifica „intelepciune“. Apare mentionat in primele insemnari ale cancelariei lui stefan cel Mare. in aceste texte era trecut atat la masculin, Sofian, Sofianu, cat si la feminin, Sofiana, Sofita. Fetele cu acest nume sunt extrem de sensibile si emotive. Par reci, insa de fapt se protejeaza de suferinta.

Ana

si acest nume este cu totul special fiind asociat cu Sfanta Ana,mama Preacinstitei Fecioare. Prenumele vine din limba ebraica de la „Hannah”,„gratie“. Mai semnifica si „Domnul S-a indurat“. Persoanele numite astfel sunt blande, gratioase si dotate cu un simt matern foarte dezvoltat.

Top 5 nume masculine

Andrei

Are origine greaca,„Andreias“ sau „Andreios“ insemand „barbatie“. Numele este asociat cu cel al Apostolului Andrei,primul dintre cei 12 ucenici ai lui Hristos,patronul spiritual al romanilor. Cei care au fost botezati astfel sunt curajosi,intuitivi si nu isi abandoneaza telurile.

David

Este un nume mentionat in Biblie si are origine ebraica. Cercetatorii spun ca dateaza de peste 3.000 de ani si se traduce prin „iubit“,„indragit“. David,regele iudeilor,este amintit in Evangheliile lui Matei si Luca drept stramos al lui Iisus. Cei cu numele David sunt persoane timide si cauta admiratia celor din jur. Sunt inimosi,calmi,dar si foarte sensibili.

Alexandru

Este un nume de sorginte greaca si vine de la „Alexandros“,protectorul barbatilor. Este mentionat in epopeea lui Homer,„Iliada“. Numele este strans legat de renumitul strateg militar,Alexandru cel Mare,zis Alexandru Macedon. Cei botezati astfel sunt lideri innascuti, seducatori, onesti,corecti, cu multa vointa.

Gabriel

Foarte multi romani poarta acest nume in cinstea arhanghelului Gavriil. Numele vine din ebraicasi inseamna „Dumnezeu este puterea mea“,apostolul biblic fiind un mesager al divinitatii. Cei numiti astfel sunt sensibili,prietenosi si le place sa ajute,fiind plini de compasiune. Fini psihologi,au mereu zambetul pe buze. Au nevoie sa se simta acceptati de cei din jur.

Mihai

si acesta este un nume biblic,fiind asociat cu cel al arhanghelului Mihail. Provine din ebraica si inseamna „Cine este ca Dumnezeu?“. in Biblie, este capetenia cetelor de ingeri si aparatorul soldatiilor. Cei care poarta in certificatul de nastere acest nume ar fi persoane care isi cauta calea,alegand adesea extremele. Curiosi,intuitivi,le place sa descopere oameni si locuri noi.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos