Acasă Sanatate Ce nu ti-a spus nimeni despre postul in Saptamana Mare!

Ce nu ti-a spus nimeni despre postul in Saptamana Mare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Postul alimentar deriva din cel religios, insa in timp acesta a devenit un scop in sine pentru foarte multi oameni. Cercetatorii au stabilit faptul ca postul alimentar are o multime de beneficii asupra organismului, insa pentru unele persoane poate fi periculos.

Care sunt principalele beneficii

Scade riscul bolilor asociate cu imbatranirea (cum ar fi dementa), precum si, probabil, pe cel de cancer, crescand in acelasi timp speranta de viata.

Scade nivelul glucozei (zaharului) in sange: sensibilitatea corpului la insulina s-ar imbunatati, iar omul ar avea nevoie de mai putina insulina, lucru care ar duce la scaderea riscului de obezitate si de diabet.

Scade trigliceridele si a colesterolul din sange, avand prin urmare un efect benefic asupra bolilor cardiovasculare.

Favorizeaza producerea de noi celule susa, ceea ce asigura intarirea sistemul imunitar.

Un regim hipocaloric (in cadrul caruia se consuma doar inlocuitori alimentari speciali un anumit timp) sau un regim cu lichide permite o scadere in greutate considerabila in timp foarte scurt. Este totusi foarte dificil de pastrat greutatea la care se ajunge dupa post, scrie libertatea.

Curele de detoxifiere, cel mai des sub forma de sucuri de fructe si ceaiuri, se tin pentru purificarea corpului, eliminarea toxinelor, furnizarea de energie si imbunatatirea sanatatii generale. Nu exista totusi prea multe dovezi stiintifice in acest sens. in plus, corpul elimina in mare parte toxinele prin ficat si rinichi. Detoxifierea prin intermediul unei cure de sucuri de fructe timp de doua sau trei zile nu poate face rau in cazul unor persoane sanatoase, insa cure mai lungi pot provoca unele schimbari metabolice si duce la degradare musculara.

Riscuri:

Provocarea unor carente alimentare, mai ales in vitamine si minerale (calciu). Dupa cateva zile, postul poate declansa tot felul de simptome, ca dureri de cap, rau la stomac, constipatie, ameteli, greata, palpitatii, oboseala, tulburari ale somnului, iritabilitate, pierderi de memorie etc.

Durerile de stomac se pot agrava, iar cei care au dureri de cap observa inmultirea acestor neplaceri.

Pe termen mai lung se pot dezvolta calculi biliari si probleme cardiace (cum ar fi tulburari de ritm cardiac), renale, anemie etc.

Daca dureaza mai mult de cateva zile, postul poate duce la o slabire a sistemului imunitar si la o sensibilizare fata de infectii.

Postul poate provoca o severa scadere a nivelului de zahar din sange (hipoglicemie), ceea ce poate duce la complicatii grave, mai ales la diabetici.

In cazul femeilor insarcinate, postul tinut in primul trimestru de sarcina poate avea un efect negativ asupra copilului, cum ar fi o greutate mai mica la nastere, un risc mai mare de handicap mental sau o scadere a performantelor de invatare.

Pacientii care trebuie sa ia medicamente si care postesc pot avea tendinta sa sara o doza sau sa o amane, lucru care poate scadea sau, dimpotriva, intari efectul medicamentelor. Cine doreste sa tina post trebuie sa anunte intotdeauna medicul, pentru ca acesta sa ii faca recomandarile necesare.