Acasă Sanatate Ce nu ti-a spus nimeni despre paracetamol! Medicii il prescriu pentru o...

Ce nu ti-a spus nimeni despre paracetamol! Medicii il prescriu pentru o afectiune des intalnita la cupluri!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Durerea pe care o provoaca o ruptura amoroasa este cat se poate de reala. Reteta prin care putem scapa de aceasta suferinta se gaseste in cabinetul medicului, dau asigurari expertii.

„Trebuie sa vorbim!“ Prima reactie la auzul acestor vorbe este una implacabila de pericol. Corpul intra in stare de alerta, muschii se tensioneaza, inima incepe sa bata mai tare, sangele circula parca mai repede, respiram sacadat si pupilele ni se dilata. O amenintare pluteste in aer. Aceste simptome ne fac in mod firesc sa luaam pozitia de aparare, pana in momentul fatal al despartirii.
Dupa care se declanseaza altele, distincte, puse in miscare de sentimentul de respingere. Organul care gestioneaza o situatie de posibil pericol este hipotalamusul, in timp ce o ruptura activeaza sistemul nervos parasimpatic, scrie elpais.com.

Prin intermediul nervului vag, spre creier, sunt transmise semnale distincte care ajung la inima si la stomac. Ceea ce simtim este o durere fizica reala. Potrivit aceleiasi surse, exista studii care au dovedit ca si in cazul unei rupturi amoroase mai vechi vederea unor fotografii si rememorarea momentului respingerii determina, pe acelasi principiu, aparitia unei dureri corporale. Odata ce hormonii nostri furnizori, unii dintre ei, de pasiune si placere, precum oxitocina, adrenalina, dopamina, serotonina sau vasopresina decid sa dispara din viata noastra, lumea ni se pare fara sens si putem realmente incepe sa ne simtim rau, asemeni unui drogat caruia i se refuza doza. Poate fi aceasta durere reala combatuta cu ajutorul medicinei?

Un studiu publicat recent a aratat ca, in cazul unei rupturi, in creier se activeaza acele zone ca si in cazul in care ne pica in poala o ceasca cu cafea fierbinte. Desi creierul nu proceseaza la fel durerile fizice cu cele emotionale, reactiile ulterioare pot fi foarte asemanatoare. Un alt studiu condus de Nathan deWall, psiholog la Universitatea din Kentucky, SUA, a ajuns la concluzia ca prin administrare de acetaminofen (paracetamol) poate fi redus raspunsul fizic si neuronal asociat cu respingerea sociala, fie din partea partenerului, fie din partea familiei sau a cercului de prieteni. Cercetarea a confirmat ca persoanele care au luat aceasta substanta au beneficiat de o reducere a activitatii cerebrale a centrilor durerii, insa sunt necesare mai multe studii in acest sens.

Vina apartine dopaminei, a declarat antropologul Helen Fisher, in conferinta sa TED intitulata „Creierul indragostit“, care alimenteaza intregul lant de senzatii precum stimularea dorintei, a motivatiei, a hotararii si concentreaza sentimentele noastre intr-o anumita directie.

Toate aceste au loc in aceiasi zona cerebrala care se activeaza atunci cand o persoana are nevoie de o doza de cocaina. Este partea cunoscuta drept „creierul reptilian“, din care face parte trunchiul cerebral “ si unde isi au originea functiile primare. Ei bine, in acest trunchi cerebral se secreta hormonul a carui stimulare produce senzatii placute, asemanatoare orgasmului. Ca lucrurile sa fie si mai rele, aliate cu dopamina sunt oxitocina si serotonina, responsabile de sentimentul de legatura profunda cu cealalta persoana, precum si vasopresina denumita si „hormonul monogamiei“.

„in timp ce testosteronul te indeamna sa o iei la picior, vasopresina te tine acasa“, a explicat Theresa Crenshaw, sexolog si autoarea cartii intitulate „Alchimia iubirii si a dorintei“. Cand toate pasiunile care curg sunt intrerupte brusc partea din creier care le alimenta tinde sa inteteasca focul in loc sa-l scada. Iar acest lucru doare cu adevarat.

Vestea buna e ca fie cu paracetamol, fie fara, tristetea nu va dura la nesfarsit. Gary Lewandoski, profesor de psihologie la Universitatea Monmouth din New Jersey, SUA, afirma ca, de multe ori, o despartire este un moment pentru a incepe ceva nou. Ne putem reintoarce la propria persoana, redescoperi pasiuni pe care nu le-am cultivat pentru ca nu au fost pe placul partenerului. Studiile arata ca, in timp, 33% din persoane considera experienta despartirii ca fiind una negativa, fata de 26% care nu se pot pronunta. Putem reincepe o alta poveste de amor mai puternici, mai experimentati si liberi pentru ca, asa cum spunea Oscar Wilde, ceea ce conteaza este sa iubesti, acest lucru fiind cel mai bun start al unei iubiri care sa dureze o viata, scrie Adevarul.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos