Acasă Timp liber Cultura Ce nu stiai despre romi? Adevarul istoric mai putin cunoscut de romani

Ce nu stiai despre romi? Adevarul istoric mai putin cunoscut de romani

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Teoriile care arata de ce au fost primiti pe aceste teritorii

Potrivit istoricilor care au analizat monografia etnica a tiganilor, gradul ridicat de toleranta al romanilor ar fi fost motivul pentru care tiganii si-au gasit un loc prielnic in zona. ”Toleranta poporului roman fata de elementele etnic straine isi gaseste lamurirea intr-o oarecare masura in lipsa de claritate, in ceea ce priveste ideea de patrie, caci pentru ei patria este tara unde se pot aduna si trai oameni, fiecare dupa puterile lor, fara a tine seama de originea etnica”, explica etnograful Ion Chelcea. O alta ipoteza care incearca sa stabileasca de ce au preferat tiganii Romania se refera la ratiuni economice.Se spune ca mana de lucru gratis a robilor tigani ar fi fost motivul pentru care etnia a fost bine tolerata in zona. Tiganii au fost, de asemenea, favorizati, si datorita meseriilor de caldarari sau lingurari pe care le cunoasteau si pe care valahii nu le stapaneau. in ciuda faptului ca i-au tolerat de la prima aparitie, romanii de acum sute de ani au privit etnia tiganilor cu dispret. ”Poporul roman a primit intotdeauna cu dispret acest neam, fata de care nu are decat cuvinte de sarcasm usturator.

El merge asa de departe incat definese pe tigani in afara notiunii de om: «Nici salcia nu-i ca pomul, nici tiganul nu-i ca omul». Moldoveanul il indeparteaza spunand: «tiganu si d-a-nalghi, moldovean tot n-a hi». Alte sentimente la adresa tiganilor ii caracterizeaza: «tiganu sa fie cat de bogat, pana n-a cere, nu-i satul!»”, mai arata in monografia etnica ”tiganii din Romania”, realizata de Ion Chelcea in 1944.
Dispretul romanilor fata de tigani a fost constatat si de calatorii prin tarile romanesti. Despre atitudinea romanilor fata de tigani W. Wilkinson scria: „Cu toate ca tiganii alcatuiesc o parte insemnata a comunitatii, ei sunt priviti cu cel mai mare dispret de catre ceilalti locuitori care, intr-adevar, se poarta cu ei putin mai bine decat cu animalele si epitetul insultator de hot sau oricare altul echivalent ar putea fi tolerat mai usor decat acela de tigan”.

Romii au fost robi in tarile romane aproape 500 de ani. Dezrobirea si emnaciparea lor s-a facut treptat si in urma unor procese ample si de durata. Oameni politici importanti ai secolului trecut au militat pentru abolirea sclaviei. Cel mai mare sustinator al ideei de dezrobire a fost Mihail Kogalniceanu. El a realizat, la doar 20 de ani, primul studiu romanesc despre tigani, in 1837, la cererea Universitatii din Berlin. in Moldova, dezrobirea a fost initiata de domnul Mihail Sturdza, prin doua legi din 31 ianuarie 1844. Au fost eliberati initial tiganii aflati in proprietatea statului si a manastirilor. Dezrobirea tiganilor a fost unul dintre punctele programului Revolutiei de la 1848, insa infrangerea miscarii a insemnat si oprirea procesului de eliberare a tiganilor. In 1855, sub domnia lui Grigore Ghica, au fost eliberati si tiganii asa-zisi particulari, cei care erau robii boierilor.