Inuitii au mutatii genetice unice, determinante pentru metabolism, care le permit sa neutralizeze efectele nocive ale unei diete bogate in grasimi de mamifere marine, sursa lor principala de hrana, au descoperit cercetatorii americani care au publicat un studiu in revista ‘Science’.

Aproape 100% dintre inuiti au aceste variatii genetice, comparativ cu 2% in cazul europenilor si 15% la etnicii chinezi Han.

In afara de carne de balena si foca, aceste persoane consuma, de asemenea, cantitati mari de peste a caror grasime este bogata in acizi grasi omega-3.  In ciuda acestui regim alimentar traditional, foarte sarac in fructe si legume dar bogat in grasimi animale, inuitii sunt in general sanatosi si au o incidenta scazuta a bolilor cardiovasculare, constatasera deja din anii 1970 cercetatori danezi, scrie Agerpres.

Mai tarziu ei au ajuns la concluzia ca omega-3 ar trebui sa aiba efecte protectoare si astfel s-ar putea explica acest paradox.

Aceste constatari se afla la originea recomandarilor din Europa, dar si din restul lumii de a consuma mai mult peste gras sau de a lua suplimente de omega-3 pentru a ajuta si a mentine inima si arterele sanatoase, a spus Rasmus Nielsen, profesor de biologie la Universitatea Berkeley din California, unul dintre autorii acestui nou studiu.

Astazi, cel putin 10% dintre americani iau cu regularitate aceste suplimente. Dar rezultatele studiilor clinice recente nu au confirmat beneficiile cardiovasculare ale omega-3 sau capacitatea sa de protectie impotriva maladiei Alzheimer.
„Am descoperit ca inuitii au o adaptare genetica unica la acest regim alimentar care nu se poate extrapola la alte grupuri etnice”, a spus omul de stiinta. Astfel, „este foarte bine pentru inuiti sa consume multi dintre acesti acizi grasi omega-3, dar nu si pentru restul dintre noi”, a precizat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.