Acasă Politic Ce nu s-a vazut la televizor. Adevarul din spatele fotografiei premierului Citu,...

Ce nu s-a vazut la televizor. Adevarul din spatele fotografiei premierului Citu, cu liderii PNL din Ardeal in spate

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Premierul Florin Cîțu a anunțat, duminică, faptul că s-a înscris în competiția pentru președinția Partidului Național Liberal, la care s-a înscris deja Ludovic Orban. Însă, campania de imagine pentru impunerea lui Cîțu în fruntea PNL se bazează pe câteva teze false, dar bine rostogolire mediatic de oamenii din spatele premierului.

Mai exact: prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan își folosește relațiile construite în mass-media pentru a plasa informații cum că “Ardealul este de partea lui Cîțu”, iar Robert Sighiartău se ocupă de imaginea lui Cîțu folosind o agenție de media apropiată de PNL. Este vorba despre agenția care a realizat clipul de promovare al campanie de vaccinare în care Cîțu ieșise singur la cafea, Propaganda, companie fondată de Adrian Ţuluca (prezent la lansarea campaniei).

Totodată, în ceea ce privește poziționarea organizațiilor din Ardeal, o imagine mult mai realistă arată astfel:

Ilie Bolojan, șeful PNL Bihor, nu s-a afișat la fotografia de lansare a candidaturii lui Cîțu pe treptele din Modrogan. Surse politice susțin că, de fapt, Bolojan nu-l simpatizează pe Cîțu, iar presiunile venite din partea lui Boc pentru a-și arăta susținerea nu au avut efect; Bolojan nu va accepta să fie a patra roată la căruță în echipa lui Cîțu. Amintim că la precedentul congres a fost ales al doilea om în partid, dar a ales să se retragă din conducerea centrală.

Gheorghe Falcă, șeful PNL Arad, a refuzat și el să participe la poza de grup pro-Cîțu. Aceleași surse politice susțin că Falcă își dorește să se realeagă șef de organizație, apoi să ia și o decizie. Deși personal ar merge în tabăra pro-Cîțu (Falcă are o relație de prietenie cu Rareș Bogdan), Falcă știe că peste jumătate din organizația arădeană este de partea lui Orban. De altfel, primarul Aradului Calin Bibarț a fost promovat de Orban, în ciuda dorinței lui Falcă.

PNL Hunedoara merge cu Ludovic Orban, cei mai importanți lideri, primarul Devei Florin Oancea și Lucian Heiuș, fost parlamentar (actual secretar de stat în Ministerul de Finanțe) sunt alături de șeful PNL. Heiuș are o relație de adversitate cu Florin Cîțu cunoscuta în partid. Heiuș este unul dintre specialiștii în finanțe ai PNL, având poziții importante în Ministerul de Finanțe înainte ca Florin Cîțu să se impună în PNL drept specialist în finanțe, situație similară cu cea a lui Bogdan Huțucă, șeful PNL Constanța (fost șef al Finanțelor din Constanța), cel care trebuia să fie ministru de Finanțe, însă a fost îndepărtat de Cîțu.

PNL Alba merge cu Ludovic Orban, din cauza conflictului acut dintre Mircea Hava și Florin Roman.

PNL Harghita, Covasna și Brașov merg alături de Orban; liderul politic informal al zonei secuiești este președintele PNL Brașov Adrian Vestea, iar primarii PNL sunt în tabăra actualului președinte al PNL.

PNL Mureș este o organizație scindată, însă Orban are avantajul că toți primarii liberali sunt alături de el. Chiar dacă șeful PNL Mureș Cristian Chirteș poate fi întors cu cheița de la București, majoritatea delegaților la congres ai Mureșului merg pe mâna lui Orban.

La PNL Maramureș situația este în oglindă, acolo liderul PNL Maramureș și doi parlamentari sunt alături de Cîțu, însă majoritatea primarilor maramureșeni sunt cu Ludovic Orban.

PNL Bistrița merge cu Ludovic Orban, în ciuda faptului că secretarul general al partidului Sighiartău face campanie pentru Florin Cîțu. Motivul este unul cunoscut în PNL: primarul Bistriței Nelu Turc are control pe organizație, iar Sighiartău nu este simpatizat nici de vechii democrat liberali (PD-L iști).

Nu în ultimul rând, Ludovic Orban se mai poate baza pe mica grupare PNL Cluj din jurul lui Adrian Oroș, ministrul Agriculturii și vechi liberal. Surse susțin că  Oroș se află în conflict deschis cu gruparea lui Emil Boc, edilul Clujului.

Drept urmare, potrivit tabloului cel mai recent din PNL și în ciuda jocului de imagine făcut de apropiații premierului, sunt doar 4 organizații ardelene pe care Florin Cîțu se poate baza aproape în totalitate, vorbim de PNL Satu Mare, PNL Sălaj, PNL Sibiu și 90 la sută din Cluj.

Sursa: PSNEWS.RO