Acasă Stirile zilei Ce NU este bine sa faci in SAPTAMANA PATIMILOR

Ce NU este bine sa faci in SAPTAMANA PATIMILOR

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pentru a intampina Marea Sarbatoare a Invierii Domnului asa cum se cuvine in ajunul Invierii s-au impamantenit o multime de obiceiuri si traditii, prin care oamenii se pregatesc, in interior si exterior. Daca la oras, aceste pregatiri se rezuma in mare parte la mancaruri si prajituri dintre cele mai rafinate, la imbracaminte noua, curatenie sau chiar redecorare a caselor, in mediul traditional, oamenii pastreaza „ochiul inimii” deschis la regulile Bisericii sau la mici superstitii, menite sa le ofere un altfel de confort, unul interior, al constiintei.

Haideti sa vedem, in continuare, ce este bine si ce nu este bine sa facem in aceste zile, in asteptarea Pastilor.

In trecut, canoanele Bisericii erau foarte exigente, astfel incat, daca cineva lipsea de la slujba trei duminici la rand, acesta risca sa fie exclus din Biserica. Astazi, insa, in zilele din Saptamana Mare, regulile Bisericii le impun crestinilor postul negru, abstinenta conjugala si rugaciunea, pentru a intra in atmosfera sarbatorii Pastilor. Unii crestini tin post negru incepand din Joia Mare pana la slujba de Inviere, cand se impartasesc. Aceste zile ale postului isi au originea in vremea Mantuitorului si sunt relatate in Evanghelia dupa Marcu (2: 20). Este momentul cand fariseii L-au intrebat de ce ucenicii lor si ai lui Ioan Botezatorul postesc si ai Lui nu? Raspunsul lui Iisus a fost ca atata vreme cat Mirele este cu ei, ucenicii nu pot posti, insa  „vor veni zile cand se va lua Mirele de la ei si atunci vor posti”.

Pe de alta parte, in popor oamenii respecta tot felul de alte „reguli”, pentru a avea zile bune tot anul. In Vinerea Mare se vopsesc ouale rosii. Despre acestea se spune ca au puteri miraculoase, ca pot fi pastrate mult timp fara sa se strice. De asemenea, se spune ca fetele care vor sa fie frumoase, sa se spele pe fata cu apa in care pun cojile de la ouale rosii ciocnite in ziua de Pasti si vor avea un ten luminos si curat tot anul.

In Saptamana Mare nu este bine sa fie consumate mancaruri care contin otet, pentru ca Mantuitorului i s-a dat sa bea otet.

O superstitie „din batrani” spune ca, in Joia Mare, nu este de bun augur somnul de dupa-masa, pentru ca acesta va atrage o stare de lene pentru tot anul si va impiedica pe cei care dorm sa isi duca la bun sfarsit un lucru inceput, oricat de neinsemnat ar fi acesta.

Traditia spune ca aceia care isi vor tunde parul in Vinerea Mare nu vor avea nevoie sa mearga la stomatolog pe parcursul intregului an, pentru ca taierea parului in aceasta zi are puterea de a-l feri pe om de dureri de dinti.

In Vinerea Mare este interzis pescuitul. Pescarilor li se recomanda sa isi tina navoadele si unditele pe uscat, caci altfel vor avea ghinion tot anul, iar, daca pescuiesc din barca, aceasta este in pericol de a se scufunda.

In ziua de Pasti, se spune ca aceia care vor ciocni oua, se vor intalni in viata de apoi si se vor recunoaste, iar cei care sunt singuri si descopera in aceasta zi un ou cu doua galbenusuri, isi vor gasi perechea.

In prima zi de Pasti este interzis sa se lucreze sau sa se insamanteze pamantul. Totodata, este de rau augur sa se strapunga pamantul cu obiecte de fier.

Sursa: alba24.ro