Acasă Politic Ce le recomanda SIE demnitarilor romani sa NU faca in strainatate

Ce le recomanda SIE demnitarilor romani sa NU faca in strainatate

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

SIE recomanda demnitarilor romani sa se abtina sa vorbeasca pe telefoane mobile obisnuite, mai ales in strainatate si pe cat posibil sa foloseasca liniile de comunicatii de la misiunile diplomatice romanesti. Directorul Serviciului de Informatii Externe, Teodor Melescanu, a declarat, la un post TV, ca 95% din totalul satelitilor declarati ca fiind „de studiu” sunt sateliti de spionaj.

„… Daca lumea s-a suparat pentru asta, inseamna ca e infantila. Aaa, daca supararea a fost de cum a fost posibil sa se afle si asa mai departe, asta e altceva”, a spus Melescanu.

Directorul SIE a adaugat ca nu interceptarea mesajelor este problema, ci decriptarea lor.

„Tot ce este semnal audio, video si asa mai departe si iese in atmosfera este interceptat. Majoritatea sunt insa criptate si problema e daca poti sa le decriptezi. Dar de interceptat, se intercepteaza. Si noi facem asta, si toata lumea (…) Sigur, daca sunt criptate, ajungi mai greu la ele. Inseamna ca au valoare mai mare”, a punctat Teodor Melescanu.

Intrebat daca si SIE asculta decidenti politici din alte tari, directorul institutiei a raspuns: „Nu, dar de multe ori ajung asemenea semnale si la noi”.

Seful SIE a precizat ca Romania, odata intrata in NATO, s-a obligat prin tratat sa nu aiba operatiuni pe teritoriul altor state „nici de interceptare, nici de alt tip”.

Pe de alta parte, Melescanu a dat de inteles ca este posibil ca decidenti romani sa fi fost ascultati de servicii straine, mai ales daca au avut convorbiri din strainatate, de pe telefoane necodificate.

„Eu, personal, nu exclud. Mai ales daca au vorbit din strainatate pe telefoane mobile obisnuite, e foarte posibil (…) Noi facem aceasta recomandare tuturor beneficiarilor: va rugam frumos nu vorbiti pe telefonul mobil, mai ales daca sunteti in strainatate, intr-o deplasare. Aveti ceva de vorbit? E o ambasada, sunt posibilitati de a comunica. Daca beneficiarul respecta sau nu, sigur ca e optiunea lui”, a declarat Teodor Melescanu.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos